Nagy vereséget szenvedett a mianmari hadsereg a felkelőkkel szemben

külföld
április 06., 17:15

Újabb nagy vereséget szenvedett a thaiföldi keleti határon a mianmari katonai rezsim, mely három éve vette át a hatalmat az országban. A csapatokat hetekig támadták Karen állam felkelői, mielőtt a Myawaddy várost őrző katonák százai egyeztek bele, hogy megadják magukat – írja a BBC.

A Karen Nemzeti Unió (KNU) pénteken jelentette be, hogy elfogadja a zászlóalj feladását, hétvégén pedig a Myadwaddy-n belül maradt utolsó zászlóaljjal tárgyaltak, mely szintén belement a feladásba. A történtek komoly visszalépést jelentenek a katonai juntának, amelynek csapatait a kínai és a bangladesi határ menti államokban is kiszorították már a felkelők.

Mianmari katonák
photo_camera Mianmari katonák Fotó: STR/AFP

Katonák ezrei haltak már meg a harcokban, sokan adták meg magukat, de olyanok is voltak, akik az ellenfél oldalára álltak át. Mindez arra kényszerítette a katonaságot, hogy a lakosság hadkötelezettségével próbálja meg pótolni a veszteségeket.

A Karen Nemzeti Unió már 1948 óta folytat fegyveres harcokat a kormányerőkkel. Az 1990-es években számos vereséget szenvedtek el, 2015-től azonban nemzeti tűzszünet volt érvényben. A 2021-es puccs azonban megváltoztatta a helyzetet és a KNU bejelentette, hogy a kormány megdöntése érvénytelenné tette a tűzszünetet. A puccs után egyébként Karen állam kedvelt célpontja volt a puccs utáni tüntetések brutális katonai leverése elől menekülő disszidensek számára. A közelmúltban az ellenzék javára változtak az erőviszonyok az államban, mivel a thai határon lévő, katonai juntát támogató milícia, melyet központilag finanszíroztak, az év elején átállt a kareniek oldalára.

Mivel Mianmar számos más részén is harcok zajlanak, a túlterhelt hadsereg nem tudta megerősíteni pozícióit Karen államban, és elvesztette az ellenőrzést a határhoz vezető főutak felett. A hadsereg reakciója erre az volt, hogy újabb légicsapásokat indítottak a felkelők által ellenőrzött területeken.