95 milliárd dolláros segélycsomagról döntött az USA szenátusa

külföld
április 24., 04:41

Az elfogadott segélycsomag Ukrajna, Izrael és Tajvan támogatását foglalja magába, a törvényt várhatóan szerdán fogja aláírni Joe Biden. A 95 milliárd dollárból 61 milliárd dollárnyi katonai segély Ukrajnába érkezik, ezt a Pentagon szerint napokon belül elkezdhetik eljuttatni a háború sújtotta országba. A demokrata többségű szenátus vezetője, Chuck Schumer szerint több mint hat hónapos kemény munka eredménye a most elfogadott törvény, amivel „az egész világnak üzen Amerika: nem fordítunk hátat." A republikánusok szerint ugyanakkor ha több pénzt öntenek Ukrajna kasszájába, az még több emberélet árán meghosszabbítja a konfliktust.

Ukrán zászlóval ünnepelnek a washingtoni Capitolium előtt április 20-án.
photo_camera Ukrán zászlóval ünnepelnek a washingtoni Capitolium előtt április 20-án. Fotó: Celal Gunes/Anadolu via AFP

Az elfogadott segélycsomag az Ukrajnának nyújtott támogatáson túl az alábbiakat tartalmazza:

  • 26,4 milliárd dolláros katonai támogatást Izraelnek, amiből 9,1 milliárd dollárt a Gázának nyújtott humanitárius segélyekre fordítanak,
  • 8,1 milliárd dollárral az ázsiai-csendes-óceáni térségi szövetségeseket, köztük Tajvant támogatják a kommunista Kína elleni küzdelemben.

A javaslatot még szombaton fogadta el az alsóház. Volodimir Zelenszkij szerint ezzel a támogatással esély nyílik a győzelemre. Szerinte elsősorban nagy hatótávolságú fegyverekre van szükség a fronton, emellett prioritásként említette a légvédelmi fegyvereket is. Denisz Smihal ukrán kormányfő korábbi nyilatkozata szerint a 61 milliárd dolláros segélycsomagból mintegy 50 milliárd dollárt az Oroszországgal háborúban álló ország védelmére szánnak. A fennmaradó összeg egy részét, 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására fordítják. További 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként használnak fel, 400 millió dollárt pedig határvédelemre és aknamentesítésre fordítanak majd.

„Az orosz fegyveres erők javítani fognak pozícióikon a fronton... A kiutalt pénz és a szállítandó fegyverek nem változtatnak ezen a dinamikán” - ezt már Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nyilatkozta. „Mindez csak még több ukrán áldozatot eredményez az ukrán oldalon. Több ukrán fog meghalni, Ukrajna nagyobb veszteségeket fog elszenvedni.”

(via BBC)