Harcoló erőkkel is jelen van Ukrajnában a Fradi várható főszponzora, a Gazprom

POLITIKA
április 24., 15:50

A Gazprom nem egyszerű orosz állami vállalat, hanem olyan cég, amely „tevőlegesen, harcoló erőkkel vesz részt az ukrajnai háborúban.” - írja Facebookján a 444-en is rendszeresen publikáló Rácz András.

A Rácz által belinkelt források szerint a gázipari óriáscégnek legalább három, saját alapítású és fenntartású katonai magánvállalata van, ezek a Potok (Vezeték), a Plamja (Láng) és a Fakel (Fáklya). A három magánmilícia annak ellenére is működhet, hogy az orosz törvények egyébként nem engedélyeik a katonai magánvállalatokat.

A Meduza cikke szerint Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök tavaly év elején utasította a Gazprom érdekeltségébe tartozó a Gazpromnyeftyet, hogy „hogy állítson fel egy hivatalos védelmi célúnak nevezett magánvállalatot.”. Ez a cég lett a Gazpromnyefty Ohrana, amelyiknek a személyi állományából létrehozták a három magánhadsereget.

Rácz szerint a Potok és a Fakel konkrétan gazpromos munkavállalókból verbuválódott (főleg biztonsági őrökből), a Plamja viszont önkénteseket is vár. A három gazpromos milícia szervezetileg egy Redut nevű, a védelmi minisztérium által irányított katonai cég alá tartozik, így a parancsokat a vezérkartól kapja.

Orosz és ukrán források egyetértenek abban, hogy a gazpromos milíciák „nem képviselnek különösebben jelentős harcértéket”, leginkább mert nem exkatonák a tagjaik.

„Ezzel együtt a Gazpromhoz köthető katonai magánvállalatok harcoltak Bahmutnál tavaly tavasszal, illetve a dél-donyecki térségben is.” - írja Rácz.

A szakértő felidézi, hogy a szintén a Gazprom által szponzorált német Schalke az invázió kezdete után négy nappal, 2022. február 28-án szerződést bontott a Gazprommal, és hasonlóan tett az UEFA is, pedig a cég a Bajnokok Ligája főszponzora volt.

Arról, hogy a hagyományaira büszke Fradi Gazpromos szponzorálása miért morális botrány, ezt a véleménycikket írtam a napokban.