Magyarország kormánya felveszi a harcot a nembináris plüssbölénnyel

POLITIKA
április 24., 16:37

Már nemcsak a könyvek és filmek, de bármely olyan termék kirakatba elhelyezését, közszemlére tételét tiltja a jogszabály, amelynek kialakítása, külseje vagy csomagolása a transzneműséget vagy a homoszexualitást jeleníti meg - írja a Háttér Társaság.

Április 23-án jelent meg a Magyar Közlönyben a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítása, amely tovább bővíti az LMBTQI termékek kereskedelmi forgalmazásának korlátait. Már 2021 szeptembere óta tilos volt a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást megjelenítő, népszerűsítő tartalmakat kirakatba vagy közszemlére tenni, zárt csomagolás nélkül, illetve iskolák, templomok 200 méteres körzetében forgalmazni. A jogszabály alapján számos könyvesbolt ellen indult eljárás, illetve szabtak ki akár tízmilliós nagyságrendű bírságot - idézi fel a civil szervezet.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítása, 2024. április 23.
photo_camera A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítása, 2024. április 23.

A Háttér Társaság szerint a módosítás célja a korábbi pongyola jogalkotás hibáinak eltüntetése, így például javították azt a vesszőhibát, amely alapján a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a Líra könyvesboltja ellen kiszabott 12 milliós bírságot, illetve azt a Győri Törvényszék által kiemelt mondatszerkesztési hibát, amely szerint a transzneműségnek csak az öncélú ábrázolása lett volna tiltott.

A szabályozás lényegi változása, hogy a jövőben csak azon termékekre vonatkozik, amelyeknek „meghatározó eleme” az LMBTQI téma.

Ez abból a szempontból mindenképpen indokolt volt, hogy azt még a fideszes jogalkotók sem akarhatták, hogy az elég sok homoszexualitást tartalmazó Biblia vagy a világirodalom számos klasszikusa terjesztését korlátozzák.

De az új szabályozás újfajta bizonytalansághoz vezet. Ahogy a Háttér írja:

egyáltalán nem tisztázott, hány százalékban kell egy könyvnek vagy filmnek az LMBTQI témáról szólnia ahhoz, hogy a korlátozás hatálya alá essen.

A jövőben a könyvkiadók feladata lesz tájékoztatni a kereskedőt arról, ha egy könyv meghatározó eleme az LMBTQI téma, ám a DVD-forgalmazók megúszták: rájuk nem ró ilyen felelősséget a kormány.

A jogszabály a jövőben azon termékekre is vonatkozik, amelyek kialakítása, külseje vagy csomagolása a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást jól látható módon jeleníti meg. Hogy vajon milyen termékre gondolhatott a kormány, az a Háttér szerint rejtély, de szerintük az új szabály alapján biztosan nem kerülhet a kirakatba Fred, a nem-bináris bölény (aki kapcsán már a Médiatanács eljárást is indított) vagy a kétes szexuális irányultságú teletabik.

„A kormány jogerős bírósági ítéleteket felülírva toldozgatja-foltozgatja a kormányrendelet szövegét, ahelyett, hogy felismerné az LMBTQI-ellenes szabályok teljes abszurditását, és egyszerűen visszavonná azokat. A gyermekek védelmét nem a tilalom szolgálja, hanem a témáról szóló előítéletektől mentes, tárgyilagos és nyitott társadalmi párbeszéd” – idézi a közlemény Polgári Esztert, a Háttér Társaság Jogi Programjának vezetőjét.

A gyermekvédelminek nevezett, de inkább homofób törvény ellen az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, a bírósági eljáráshoz 15 tagállam és az Európai Parlament is csatlakozott, így ez lett az eddigi legnagyobb emberi jogi témájú per az Európai Unió Bírósága előtt.