Mégsem lesz elvárás a gázhálózatra kötöttség az otthonfelújítási programban

gazdaság
április 24., 13:15

A szakmai egyeztetések és a lakosság részéről érkező megkeresések eredményeképp a pályázati felhívásból kikerült a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele, így jelentősen növelve az igénylők potenciális körét - mondta el Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár.

Az Otthonfelújítási Program júniustól indul 108 milliárd forintos keretösszeggel, a részleteket podcastben beszéltük ki, A Kádár-kockák feltámasztása: észnél kell lennie annak, aki az új lakástámogatással szeretné felújítani otthonát címmel. Egy házra maximum 6 millió forint állami támogatást lehet igényelni, 1 millió forint önerő mellett. Az állami támogatás egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kedvezményes hitel. A támogatásból az épületek szigetelését, nyílászárók cseréjét és a használati melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítését lehet majd finanszírozni, de eddig úgy volt, hogy csak azok vehetik igénybe a támogatást, akik rá vannak csatlakozva a vezetékes gázhálózatra.

Az Egyensúly Intézet rendezvényén az NGM államtitkára elmondta, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkereseténél (571 200 forint) 30 százalékkal alacsonyabb jövedelműek (bruttó 399 840 forint) a legnagyobb, 3,5 millió forint összegű támogatással vehetik igénybe a program keretében nyújtott forrásokat.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületet kínál, amely előzetes kalkulációkat tesz lehetővé a leendő pályázók számára, figyelembe véve a várható költségeket és az energiamegtakarítást. Az alapok felmérése segít megállapítani, hogy a tervezett beruházás eléri-e a támogatás feltételeit, amely legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást követel meg épületenként. A program figyelmet fordít a kivitelezői minősítésekre is, hogy segítse a lakosságnak megtalálni a megfelelő szakembereket az otthonaik felújításához.

A pályázati felhívás tervezetének részleteit napokon belül megismerhetik az érdeklődők - tette hozzá Fábián Gergely az MTI tudósítása szerint.

Az Egyensúly Intézet azt írta, hogy pontosan 2 évvel ezelőtt hívta fel a hazai gazdasági-politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a hazai épületállomány felújítását a Kádár-kockákkal kell kezdeni. Szerintük évente legalább 100 ezer magyar otthon energetikai felújítása révén „egyszerre lenne a gazdaságunk versenyképesebb, az energiafelhasználásunk hatékonyabb, és hazánk jelentős lépést tenne a klímasemlegesség felé vezető úton.”