A Kádár-kockák feltámasztása: észnél kell lennie annak, aki az új lakástámogatással szeretné felújítani otthonát

Nemrég bemutatták az új otthonfelújítási programot, ami az 1990 előtt épült családi házak felújítását célozza.

Papíron jól hangzik a dolog: egy házra maximum 6 millió forint állami támogatást lehet igényelni, 1 millió forint önerő mellett. Az állami támogatás egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kedvezményes hitel. A támogatásból az épületek szigetelését, nyílászárók cseréjét és a használati melegvíz- és fűtésrendszer korszerűsítését lehet majd finanszírozni, viszont csak azok vehetik igénybe a támogatást, akik rá vannak csatlakozva a vezetékes gázhálózatra. Emellett az is kikötés, hogy a beruházással legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.

Nagyjából ennyit tudunk biztosan, illetve azt, hogy a program keretösszege 108 milliárd forint, amiből nagyjából 18-20 ezer ház újulhat meg, a kormány tervei szerint június 1-jétől indul majd a pályázat.

Mivel a részletszabályok még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a programról, a szűkös határidő miatt azonban annak, aki gondolkodik a részvételen, érdemes már előre rákészülnie a pályázásra. Hogy hogyan, mire érdemes figyelni, és kinek lesz egyáltalán jó ez a támogatás, arról Haász Jánossal, a 444 gazdasági újságírójával és Argyelán Józseffel, a Bankmonitor vezető elemzőjével beszélgettünk.

Részletesebben:

 • 0:00 - Mit lehet eddig tudni az új otthonteremtési programról? Papíron jól hangzik, pláne, hogy nem csupán a gyerekeseket támogatja meg.
 • 5:15 - Kereslet és kínálat: ahhoz képest, hogy hány házat és hány családot érinthet, kevesek számára lesz elérhető. Szegényebb vidékeken nagyobb lehet a támogatás. De még ez sincs tisztázva.
 • 9:52 - Néhány szó a kizáró tényezőkről. 1 millió forintnyi önerő azért nem kevés, és hát a jövedelemnek is el kell bírnia a történetet.
 • 11:45 - Igen, de a finanszírozható munkálatok köre meg szűkebb, ami viszont leegyszerűsíti a dolgokat. Józsi, mi van, ha túlléped a keretet?
 • 14:13 - Ideje előkeresni az energetikai szakember telefonszámát. Meg úgy általában véve elkezdeni rákészülni a pályázásra. AZtán hogy lesz-e elég burkoló meg kazánszerelő, az már a jövő zenéje.
 • 17:09 - Június elején indul a folyamat, de azért ne kockás papíron nyújtsuk be, hogy mit akarunk csinálni. Tervdokumentáció, validálás, kötelezettségek, szakemberek díjazása és egyéb dolgok, amikre lélekben tréningezhetjük magunkat. Józan paraszti ész: nem úgy megy, hogy akkor megveszem az ablakot, és otthon bepattintom.
 • 22:02 - Klasszikus éhezők viadala helyzet: az első napokban (vagy inkább órákban) óriási roham lesz. Szóval előre gondoljunk át néhány dolgot, onnantól, hogy mikor épült a házunk, egészen odáig, hogy tényleg ott lakunk-e. Hitelképesség, TB-jogviszony, büntetlen előélet - korábban ezek is kellettek többek közt, hogy most is így lesz-e, azt nem tudni egyelőre.
 • 26:47 - Amíg nincsenek meg a részletszabályok, a mesterembereket felesleges lekötni. És ne vegyük meg az új nyílászárókat se.
 • 28:22 - A felújítási munkálatok költsége nagy valószínűséggel nőhet a pályázat elindulása után - ezt azért jó, ha belekalkuláljuk a számításba.
 • 30:39 - Az ingatlanárakat nem igazán fogja megborítani a program, de nem is nagyon lesz érdemes ezzel trükközni.
 • 36:34 - Mi van, ha megsértjük a szabályokat, akár akaratlanul is?
 • 41:02 - Az azért egy politikai döntés volt, hogy ez a program most a családi házakra fókuszáljon. Pedig a panelekkel is kezdeni kéne valamit. Sebaj, lesznek még választások.

A részletszabályokat szó szerint csepegtetik, a podcastot csütörtökön vettük fel, az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig pénteken közölte, hogy

 • azok a pályázók juthatnak a legnagyobb, 3,5 milliós támogatáshoz, akik lakóhelyén nem éri el a jövedelem az országos átlag 75 százalékát (312 250 forint nettót*) – a tárcák szerint 63 ilyen járás van;
 • hárommilliós támogatáshoz juthatnak azok, akik lakóhelyén az országos átlag 75-110 százaléka (312 450 és 458 260 forint) közé esik az átlagjövedelem – ez 96 járásra jellemző,
 • a legkevesebb, 2,5 millió forintos támogatást pedig azok érhetik el, akik lakhelyén az országos 110 százaléka feletti az átlagjövedelem (legalább 458 260 forint a havi nettó) – ilyen járásból 38 van.

A Newsroom korábbi adásait itt találod.

A címlapképet Botos Tamás készítette.