Megvan Balog Zoltán utódja, Steinbach József az új lelkészi elnök

belföld
április 24., 09:17

Steinbach József püspököt választotta lelkészi elnökének a református egyházi zsinat Balatonszárszón. Helyettese Pásztor Dániel tiszáninneni püspök lett, írja a reformatus.hu. Balog Zoltán a kegyelmi ügy kirobbanása után mondott le zsinati lelkészi elnöki tisztségéről.

Steinbach a kegyelmi botrány kirobbanásakor azt mondta: ha Balog Zoltán jó volt akkor, amikor támogatásokat szerzett az egyháznak, legyen jó a mostani nehezebb időkben is.

Steinbach József
photo_camera Steinbach József Fotó: Sebestyén László, reformatus.hu

Arról nincs szó, hogy Balog Zoltán lemond-e a dunamelléki püspöki címéről is. Sokan attól félnek, hogy püspökként megőrzi korábbi befolyását.

A zsinati határozat szerint Balog „közéleti szerepvállalása során hibázott, melyet a társadalom egy része, a média elfogult munkatársai és egyházunk igazságot kereső tagjai közül egyesek súlyos kritika alá vettek.”

Balog „bűnbánó szívvel” bocsánatot kért. „Balog Zoltán püspök urat arra kérjük, maradjon meg református egyházunk munkájának végzésében, és Istentől kapott tehetségét, tudását, tapasztalatát továbbra is fordítsa egyházunk javára” – írták.

„Alázattal elfogadjuk a Balog Zoltán püspök személyét ért méltányos kritikát, de az utóbbi hónapokban személye elleni méltatlan támadásokat egyházunk nevében a Zsinat az egyházzal szembeni támadásnak tekinti – írták. – Ezért a Magyarországi Református Egyház határozottan visszautasít minden kívülről vagy belülről jövő olyan beavatkozást, amely az egyházunk belső autonómiáját sérti. Visszautasítjuk azt a törekvést is, mely az egyháztagság részéről jogszerűen felmerülő kritikát a média által felerősítve pártpolitikai célokra kívánja felhasználni.”

A szöveg Ravasz László, a kommunizmus idején félreállított püspök 1946-os nyilatkozatával zárul: „Az egyháznak a magasrendű elvi politikával okvetlenül foglalkozni kell. De az egyháznak a hétköznapi utcai politikától magát távol kell tartania.”

Az elmúlt hetekben a református egyháztagok tiltakozó nyilatkozatát több mint egy tucat lelkész is aláírta. Ebben azt kérik, hogy Balog a dunamelléki püspöki tisztségről is mondjon le, hogy az egyház hitelességét, az egyházon belül megbomlott testvéri közösséget ne rombolja tovább a hivatalban maradása. „Az ügyet hatalmi szóval lezárni nem lehet, következményei – a lemondott keresztelők, a kilépő egyháztagok, társadalmi támogatottságunk drasztikus csökkenése – velünk maradnak” – írták.

A református egyházon belüli elégedetlenségről, Balog Zoltán hatalomtechnikai játszmáiról, az állam és az egyház megengedhetetlenül közel kerüléséről, a reformátusok anyagi függőségéről itt írtunk.