Balog Zoltán a saját lekötelezettjévé tette egyházát, ámokfutását dermedt csönd kíséri

belföld
április 23., 04:04
  • A református egyház szerda-csütörtöki zsinatán választ új zsinati lelkészi elnököt a lemondott Balog Zoltán utódjául, de Pásztor Dániel megválasztásával sem várható változás, maradna a dermedtség.
  • Semmi sem utal arra, hogy Balog lemondana a dunamelléki püspöki címéről, pedig ez lenne a legfontosabb.
  • Balog Zoltán minisztersége rengeteg pénzt jelentett a református egyháznak és végre tisztes megélhetést a lelkészeknek, sokan függnek egzisztenciálisan a jelenlegi egyházi kurzustól.
  • A reformátusok nincsenek felkészülve Balog hatalomtechnikai játszmáira, manipulációira, az általa kifejtett pszichikai nyomásra, a többség értetlen és tanácstalan.
  • A bajok, az állam és a református egyház megengedhetetlenül közel kerülése a Fidesz 2010-es hatalomra jutásával kezdődött.
  • Református lelkésszel és egyéb egyházi tisztséget viselő személyekkel beszéltünk arról, hogy milyen állapotban várja az egyház a zsinatot.

Semmilyen információáramlás nincs a református egyházon belül a kegyelmi botrány kirobbanása óta. Különös hallgatás ez, miközben az elmúlt évtizedek tán legfontosabb zsinatára készülődnek. Az egyházi elöljárók nem nyilatkoznak, a hívek találgatnak, a helyzettel elégedetlen lelkészek, egyházi elöljárók többsége legfeljebb név nélkül mesél az egyház helyzetéről. Ők azok, akik úgy érzik, a demokratikus értékek sárba tiprása történik.

Ezt a dermedt csöndet én is megtapasztaltam, amikor olyan, látszólag egyszerű kérdést tettem fel a bicskei lelkésznek, majd a vértesaljai esperesnek, végül a református egyház sajtóosztályának, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt Kónya Endre presbiter vagy sem. Senki sem gondolja, hogy a bicskei lelkész szégyene, amikor másfél percen keresztül menekül az RTL kamerája elől, és nem válaszol, mert nem mer válaszolni egy könnyen tisztázható kérdésre.

És ugyanez a hallgatás övezi egy, a református körökben szamizdatban terjedő fájlt is, amin Balog Zoltán már a kegyelmi ügy kirobbanása után arról beszél, hogy menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben akartak elvinni a rendőrök. Se tisztázó, se elkenő válasz nincs – se Balogtól, se mástól.

Minden marad a régiben

A papírforma szerint Pásztor Dániel lesz a zsinati lelkészi elnöki posztról lemondott Balog Zoltán utódja, az alelnök pedig Steinbach József. A személyi döntés üzenete az, hogy semmi sem fog változni, mivel Pásztor már eddig is Balog támasza és segítője volt, magyarán: inkognitóban továbbra is Balog marad a református egyház élén. A lépés Balog Zoltán hatalomban maradását szolgálja.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.