Balog Zoltán bizalmas körben elmondta: menteni próbált egy lelkészt, akit bilincsben akartak elvinni a rendőrök

POLITIKA
április 22., 04:00

Közel négyszáz dunamelléki lelkipásztor és főgondnok gyűlt össze a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián március 9-én szombaton - tudósított a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület lapja.

A püspök kritikus pillanatban szólt testvéreihez: ekkor már lemondani kényszerült a református egyház vezetéséről, a zsinati elnökségről, ugyanakkor a püspöki székét mindenképpen meg akarta tartani, ezért turnéra indult, hogy minden egyházmegye lelkészi karához eljusson.

Balog Zoltán a Ráday Házban, vagyis a püspöki hivatalában beszél 2023 decemberében
photo_camera Balog Zoltán a Ráday Házban, vagyis a püspöki hivatalában beszél 2023 decemberében Fotó: Balog Zoltán/Facebook

A parókia.hu részletekbe menő ismertetője szerint Balog ebben a bizalmas közegben elmondta: „nem számolt azzal, hogy [...] milyen közéleti következményei lehetnek”, mármint annak, hogy „kegyelmet kért egy általa ártatlannak vélt embernek”. És „ez súlyos hiba volt”, ami miatt önvizsgálatot és bűnbánatot kell tartania, és át kell gondolnia, hogyan lehet és kell közéleti kapcsolatrendszerét érvényesítenie.

De van, ami a Balog által felügyelt portál tudósításából kimaradt, és sokat elmond arról, hogyan gondolkozik a püspök a közéleti befolyása érvényesítéséről.

A 444-hez eljutott Balog március 9-ei beszédének leirata, amelyet értelemszerűen egy hangfelvétel alapján készített valaki. Református körökben már egy ideje terjed ez a fájl, amelynek hitelességét több jelenlévő, lelkész és főgondnok is megerősítette, és Balog sem cáfolta.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.