Szijjártóék szerint az államfő vonhatja vissza Balog Zoltán nagyköveti kinevezését

POLITIKA
április 13., 07:33

Sok egyéb mellett a K. Endre kegyelmi ügyét felkaroló Balog Zoltán Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is. Csárdi Antal LMP-s képviselő azt próbálta megtudni Szijjártó Péter külügyminisztertől, hogy

  • „Elfogadhatónak ítéli-e meg, hogy a bicskei pedofilügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endre mellett kiálló Balog Zoltán mind a mai napig képviselheti hazánkat rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként?
  • Amennyiben igen, indokolja meg, miért érdeke Magyarország számára, hogy egy pedofil bűnelkövetőt tevőlegesen támogató személy képviselje Magyarországot?
  • Amennyiben nem, kérem szíves tájékoztatását, mikor kívánja megszüntetni rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezését Balog Zoltánnak?”

Szijjártó helyett a kérdésre Magyar Levente államtitkár válaszolt, vagyis egészen pontosan az ő aláírása szerepel a válasznak szánt levélen.

Ebben annyi áll:

„A rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rang adományozása, illetve visszavonása a köztársasági elnök jogköre.”

Ami tény. Balogot ugyanakkor Szijjártó Péter javasolta 2019-ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek. Balog nagykövetként először Izraelben képviselte az Orbán-kormányt, a miniszterelnöktől kapott megbízatása egyébként arra is szólt, hogy olyan helyeken is próbálja elmagyarázni, mit miért tesznek, ahol az esetleges konfliktusok miatt a hivatalos politikai kommunikáció nem működött. Balog 2019-ben fontosnak tartotta jelezni, hogy nem halmozza a „jól fizető állami állásokat”, nagyköveti megbízatásért például nem kap díjazást, bár az útiköltségét megtéríti a kormány.

Korábban az is csak Csárdi többszöri érdeklődésre kiderült ki, hogy Balog diplomata útlevele továbbra is érvényes. Azt egyébként - szemben a nagyköveti címmel - Szijjártó is visszavonhatja, ahogy tette azt a Bentleyével gyorshajtó Csiki Sör tulajdonosa ügyében.

A címhalmozó Balogot a kegyelmi botrányban játszott szerepe miatt érték már fájdalmas veszteségek. Ha nem is könnyen, de végül lemondott a magyarországi református egyház vezetéséről, ugyanakkor püspök maradt, tiltakozásokat kiváltva ezzel.

Távozott