Visszavonta a Csíki Sör tulajdonosának diplomata-útlevelét Szijjártó Péter

belföld
február 06., 09:19

A külgazdasági és külügyminiszter visszavonta Lénárd András diplomata-útlevelét, annak használatára a továbbiakban nem jogosult – válaszolta Magyar Levente államtitkár Vadai Ágnes parlamenti képviselő írásbeli kérdésére hétfőn. Vadai valójában arról kérdezett, hogy miért kapott Lénárd, a Csíki Sör tulajdonosa ilyen diplomáciai mentességet jelentő útlevelet, ám erre az érdemi kérdésre a külügy nem adott választ, derül ki a Magyar Narancs cikkéből.

Lénárd András Tusnádfürdőn
photo_camera Lénárd András Tusnádfürdőn Fotó: botost/444.hu

Lénárd diplomata-útlevelének ténye akkor látott napvilágot, amikor január elején gyorshajtás miatt megbüntették, mire ő az útlevélre és Szijjártóra hivatkozva kért büntetlenséget. Az üzletember egy bukaresti rendszámú Bentleyvel a megengedett 100 helyett 162 kilométer/órával hajtott az Arad megyei Nagylak közelében. A gyorshajtás miatt 3300 lejes (nagyjából 250 ezer forintos) büntetést kapott, valamint 90 napra bevonták a jogosítványát. A büntetés ellen így fellebbezett:

„Az 1961. évi Bécsi Egyezmény 31. cikke értelmében diplomata státuszom révén mentességet élvezek Románia közigazgatási joghatósága alól”.

Hivatkozott a 2026 júniusáig érvényes diplomata útlevele hetedik oldalán lévő bejegyzésre, ami szerint ő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja, valamint azt állította, hogy a gyorshajtás idején „az alulírott diplomata minőségben léptem be Romániába, és ebben a minőségemben hagytam el az országot.” Az esetről január közepén hírt adó Magyar Hang is kérdezte a külügyi tárcát, hogy milyen diplomáciai feladatai vannak Lénárdnak, de ők sem kaptak választ.

Lénárd András egyébként Csíkszeredában született 1977-ben, azaz román állampolgársággal is rendelkezik, ráadásul Hargita megyében van a lakcíme. Ez csak azért érdekes, mert általános érvényű nemzetközi szabály, hogy ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Vagyis Lénárd sem mondhatta volna egy romániai bírság esetén azt, hogy bocsánat, de ő magyar állampolgár.