Szijjártóra és diplomata útlevelére hivatkozva kér büntetlenséget Romániában a Csíki Sör gyorshajtó tulajdonosa

POLITIKA
január 19., 08:57

Január 7-én délután három órakor egy bukaresti rendszámú Bentley 162 kilométer/órával ment az Arad megyei Nagylak közelében az autópályán, ott, ahol csak százzal mehetett volna. A Magyar Hang azt írja, a rendőrség radarja bemérte az autót, a vétség pedig 3300 lejes (kb. 250 ezer forintos) büntetéssel és a sofőr jogosítványának 90 napos bevonásával járt.

Kiderült, hogy a Bentley-t Lénárd András, a Csíki Sör tulajdonosa vezette, aki a büntetés miatt fellebbezést nyújtott be az Arad Megyei Bíróságon. A Magyar Hanghoz eljutott bizonyítékok szerint Lénárd és ügyvédje a fellebbezésben arra hivatkozik, hogy a vétkes sofőr magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel is rendelkezik.

„Az 1961. évi Bécsi Egyezmény 31. cikke értelmében diplomata státuszom révén mentességet élvezek Románia közigazgatási joghatósága alól” – írja, hivatkozva a 2026 júniusáig érvényes diplomata útlevele hetedik oldalán lévő bejegyzésre, ami szerint ő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja. Ahogy a lap is írja, a fellebbezésben szó szerint azt írják: „Szeretném megemlíteni, hogy 2024. 01. 03-án az alulírott diplomata minőségben lépett be Romániába, és ebben a minőségemben hagytam el az országot.”

Lénárd András Tusnádfürdőn
photo_camera Lénárd András Tusnádfürdőn Fotó: botost/444.hu

A Magyar Hang kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy megtudják, Lénárd Andrást milyen diplomáciai feladatokkal bízták meg január első napjaiban, de nem kaptak választ.

Egyáltalán nem mellékesen a lap azt is megemlíti, hogy bár Románia engedi, hogy valakinek több állampolgársága is legyen, az viszont általános érvényű nemzetközi szabály mindenhol, hogy ha egy adott ország állampolgárságával rendelkezik valaki, abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy ő külföldi. Vagyis Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, viszont Romániában nem, mert ott román állampolgár. Márpedig az 1977-ben Csíkszeredában született Lénárd román állampolgár, Hargita megyében van a lakcíme, és rendelkezik úgynevezett CNP-vel, ami a román állampolgárok egyedi azonosítójele.

Lázár János kancelláriaminiszter (j) és Lénárd András (b) koccint.
photo_camera Lénárd András Lázár Jánossal Fotó: Veres Nándor

Lénárd András az elmúlt hetekben egyébként azzal került be a hírekbe, hogy egy „gyémántköves eljegyzési gyűrűt” húzott a nála „17 évvel fiatalabb” Kárpáti Rebeka ujjára. Bulvárszüzeknek egy kis plusz információ, hogy Kárpáti Rebeka a Barátok közt-ből ismert R. Kárpáti Péter lánya, volt szépségkirálynő, mostanában pedig leginkább úgynevezett influenszer, aki 2021-ben szakított Frohner Fecóval, vagyis a celebfodrásszal, akit Molnár „noÁr” Áron kiütött az RTL celebes bokszolós műsorában.