Balog Zoltán bűnei

belföld
március 05., 05:03

„Az egyházi szolgák feladata, mondom, tanítani a tudatlanokat, buzdítani és haladásra ösztönözni az Úr útján hátramaradókat vagy lassabban haladókat, vigasztalni és erősíteni a kislelkűeket és felvértezni őket a Sátán különféle kísértései ellen, megdorgálni a vétkezőket, visszahívni a jó útra a tévelygőket, felemelni az elesetteket, megcáfolni az igének ellenmondókat, végül elűzni az Úr aklától a farkasokat. Bölcsen és komolyan megróni a bűnöket és a bűnösöket, és szemet nem hunyni és nem hallgatni a bűn láttán”.

(II. Helvét Hitvallás XVIII. fejezet)

A Magyar Református Egyház vonatkozó törvényében olvasható a lelkészek kötelezettségeiről, hogy „a lelkész magatartásával és nyilatkozatával ápolja és erősítse az evangélium szerinti tiszta erkölcsöt, az emberszeretetet és a hazaszeretetet, egyháza jó hírét és tisztességét, legyen szolidáris az elesettekkel”.

Ahhoz, hogy valaki püspök lehessen, 10 évig lelkésznek kell lennie (Balog Zoltán miatt kivették azt a részt a törvényből, hogy folyamatosan), tehát ezeknek a kötelezettségeknek a püspöknek is meg kell felelnie. Balog 1996 és 2006 között volt a Magyarországi Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkésze, a politikai pályája miatt 2008 és 2018 között szüneteltette a lelkészi tevékenységét, de a lelkészi jellege megőrzése mellett. A Magyarországi Református Egyház Törvénytára szerint a lelkészi jellegű szolgálat magába foglalja a tanítói, diakóniai, missziói, kulturális és közegyházi igazgatási tevékenységek végzését. Ez pedig azt jelenti, hogy továbbra is az „egyház szolgája” volt, tehát vonatkoztak rá a fenn leírt kötelezettségek.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy 2012, vagyis Balog Zoltán miniszteri kinevezése óta, melyek azok az ügyek, amelyek a nevéhez köthetők, és nem annyira támasztják alá a tiszta erkölcsöt, az emberszeretetet vagy a szolidaritást az elesettekkel, az egyháza jó híréről nem is beszélve.

Balog Zoltán 2010 és 2012 között felzárkóztatásért felelős államtitkár volt, 2012 és 2018 között pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezető minisztere, amely egyben volt felelős az oktatásért, az egészségügyért, a szociális szféráért, az egyházakért, a civil szervezetekért, a nemzetiségekért, a sportért és családért, valamint a kultúráért és az európai fejlesztéspolitikáért. E hatéves időszak alatt rengeteg olyan intézkedés született Balog neve alatt, ami közfelháborodást váltott ki, de volt, amikor meredek nyilatkozataival korbácsolta az indulatokat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.