Az Európai Bíróság kimondta: a lex CEU sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság ítélete szerint a lex CEU sérti az uniós jogot

- írja az Eurológus.

Az ítéleti szerint a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását meg kell semmisíteni. Ez volt az a törvény, amit a Fidesz a CEU ellen hozott. Az ítélet kimondja, hogy a Magyarország által bevezetett azon feltételek, amelyek lehetővé teszik a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének Magyarország területén való gyakorlását, az uniós joggal összeegyeztethetetlenek

Az Eurológus összefoglalója alapján az Európai Bíróság szerint

  • a Lex CEU sérti a a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) keretében kötött, a Szolgáltatások Kereskedelméről szóló Általános Egyezményt,
  • sérti a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságának elveit, és a belső piaci szolgáltatásokról szóló EU-s irányelvet,
  • a kifogásolt rendelkezések pedig a tudományos élet szabadságára, az oktatási intézmény alapításához való jogra, továbbá a vállalkozás szabadságára vonatkozó EU-s rendelkezésekkel is ellentétesek.

Az Európai Bizottság indított már kötelezettségszegési eljárást a magyar kormány ellen ebben az ügyben. 

A CEU ellen a Fidesz 2017-ben egy hét alatt hozott törvényt, ez ellen több tízezres tüntetések voltak. Az egyetem azóta érdemben elhagyta Budapestet, és Bécsben működik tovább.

A teljes ítéletet itt lehet elolvasni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.