Rég nem látott méretű tömeg tüntet a CEU-törvény ellen

POLITIKA
2017 április 09., 15:07
comments 1453
  • Több tízezer tüntető állt ki a CEU működését ellehetetlenítő törvény ellen vasárnap délután.
  • A hatalmas tömeg a Várkert Bazárnál gyülekezett, majd néhány beszéd meghallgatása után a Lánchídon keresztül indult a Kossuth térre, ahol már várták őket a rendőrök.
  • Mikor a Kossuth tér megtelt, a tömeg vége még Budán járt, a szervezők 7 órakor már 80 ezer résztvevőről beszéltek.
  • A tüntetés hivatalos lezárása után sem széledt szét a tömeg, nekinyomultak a Parlament lépcsőit védő rendőrsorfalnak.
  • Este 9-re nagyjából másfél órányi nyomakodás után a tömeg nagy része átvonult az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épületéhez, amit körülvettek a rendőrök.
  • Innen a Nagykörútra fordultak, ahol a több ezer felvonuló teljesen leállította a forgalmat.
  • Így érkeztek meg a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz.
  • Ott tülekedtek egy kicsit a rendőrőkkel, majd miután nem tudták megközelíteni a pártházat a rendőrsorfalak miatt, visszamentek az Oktogonhoz és minden irányból lezárták a kereszteződést.
link Forrás
Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

Herczeg Márk tudósítóink szerint délután 5 előtt már a pesti oldalon sem lehetett felférni a Buda felé tartó buszokra, annyian mentek az 5-re a Várkert Bazár elé meghirdetett, CEU melletti tüntetésre. Sokan ezért gyalog keltek át az Erzsébet-hídon és a Lánchídon, hogy a gyülekezőkhöz csatlakozzanak. A rakpartokon is áramlottak az emberek.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

Olvasóink és tudósítóink szerint a Bazár felé tartó budai villamosok is megteltek, a Moszkva téren és a Móricz Zsigmond körtéren sem lehetett felférni a járművekre.

A Várkert Bazárnál már 5 előtt komoly tömeg gyűlt össze, várták, hogy elinduljon a menet a Lándhídon át a Kossuth térre.

A rengeteg résztvevő miatt tényleg indokolt volt áthelyezni a tüntetés gyülekezőhelyét a Clark Ádám térről a Várkert Bazár elé, ennyien nem fértek volna el a Lánchíd budai hídfőjénél.

photo_camera Fotó: Horváth Bence

Horváth Bence szerint a tömeg összetétele nagyon vegyes, vannak nyugdíjasok és kisgyerekesek is, de láthatóan a fiatalok vannak többségben. Többen EU-s és magyar nemzeti színű zászlókkal érkeztek, de sok embernél van CEU-t támogató transzparens is.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

Király András szerint 5 óta után nem sokkal már az Erzsébet-híd járdáin is olyan sűrű volt a tömeg, mintha ott lenne a tüntetés, pedig azok az emberek is csak a Várkert Bazár felé tartottak.

Fotó: Király András
photo_camera Fotó: Király András

A Várkert Bazárnál meghallgatott néhány beszédet az ekkor még továbbra is csak gyülekező tömeg, a Tanítanék Mozgalom képviuselői, Törley Katalin, Sulyok Blanka, Diószegi Nóra és Czégány Szandra beszéltek.

Már kommentátor üdvözlőbeszéde alatt is kiabáltak az emberek, röpködtek a Szabadság és Freedom jelszavak.

A Tanítanék Mozgalom tagjai arról beszéltek, hogy a hatalom kártákony intézkedéseivel el akarja lehetetleníteni az oktatást és a tudás megszerzését. Ennek legfontosabb oka pedig az, hogy félnek a gondolkodni tudó emberektől. Kitértek arra is, hogy sok, hátrányos helyzetű népcsoport nem tudja ma hallatni a hangját, a rosszabb középiskolák vidéki diákjai, a cigány diákok vagy a rosszl felszerelt kis, viséki falusi iskolák diákjaival a kormány sem foglalkozik.

photo_camera Fotó: Ács Dániel

Elmondták, hogy a magyar oktatási rendszer sem a tanárokkal, sem a diákokkal szemben nem teljesíti az elvárt minimumot sem, hiszen a rendszer feladata a felzárkóztatás és az esélyegyenlőtllenségek megszüntetése lenne, ehhez képest a diákok jogai folyamatosan sérülnek, a hátrányos helyzetű diákok tízezrével esnek ki az iskolákból, és nem várja őket senki, maximum a közmunkaprogram. Sem velük, sem az alulfizetett tanárokkal nem foglalkozik Orbán Viktor - mondták a tömeg hatalmas kiabálása, sípolása közepette.

Állítsuk meg a diktatúrát, álljunk ki a szabadságért!

- zárták beszédüket a Tanítanék Mozgalom tagjai, majd a Szabad ország, szabad oktatás skandálást vette át tőlük az ekkora már 10 ezer fősnél is bőven nagyobbra duzzadó tömeg.

Az első beszédeket már a tömeg mérete miatt alig hallották a hátul állók, hiszen Király András szerint ekkor már a majdnem a Szabadság-hídig ért az érkezők sora.

A tudomány nem liberális összeesküvés (Fotó: Ács Dániel)
photo_camera A tudomány nem liberális összeesküvés (Fotó: Ács Dániel)

A tüntetők nem sokkal fél hat után fordultak rá a Lánchídra. A Clark Ádám téren megafonnal kérték Áder Jánost, hogy ne írja alá a CEU ellehetetlenítéséről szóló törvényjavaslatot.

„Vétózd meg, János, ne írd alá, János! Nem hagyjuk!”

- kiabálta a tömeg.

link Forrás

Közben a Kossuth térről Bede Márton a rendőrök gyülekezéséről jelentett de háromnegyed hat körül azt mondta, a rendőrök és a turisták nagyjából egyenlő számban lézengenek a téren.

Fotó: Bede Márton
photo_camera Fotó: Bede Márton

A tüntető tömeg 6 óra előtt néhány perccel ért át a Lánchídon Pestre, de a menet vége ekkor még bőven a Várkert Bazáron túl járt még Budán.

Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A Kossuth tér hat óra táján kezdett feltámadni, egy színpadon a Ligetvédők mozgalmából ismert G Ras, a Riddim Colony frontembere énekelt, mikor a menet előtt járó néhány tüntető mjegérkezett a Parlament elé.

Fotó: Bede Márton
photo_camera Fotó: Bede Márton

A rendőrök közben sörfalba álltak a Parlament elé, és felállították a kameráikat. Az épület két oldalán lévő árkádok alatt pedig elfoglalta helyét a rendőri erősítés.

photo_camera Fotó: Bede Márton

A Kossuth térre a Margit-híd felől is sokan érkeztek, valószínűleg megtelik majd a tér, mire minden tüntető ideér.

A tömeg viszonylag csendben vonult végig a pesti utcákon, csak a CEU épülete előtt elhaladva zengett néhányszor a

Diktátor!

skandálás.

A menet elejét jelző transzparens negyed 7-kor érkezett meg a Kossuth térre, a nyomában sokezer tapsoló tüntetővel. A téren a Szabad ország, szabad egyetem! és az Európa jelszavak zengtek.

Fotó: Bede Márton
photo_camera Fotó: Bede Márton

Miközben a tömeg megtöltötte a Kossuth teret, a menet vége még Budán járt. Pedig már fél 7 körül megtelt a tér.

Ekkora már biztossá vált, hogy a demonstrálók több tízezren vannak.

A Kossuth téren az egyik szervező a színpadról azt mondta,

hetvenezren vesznek részt a tüntetésen.

A téren körbe adták egy több méteres papírt, amin a CEU mellett kiálló több tízezer ember és szervezet listája szerepelt.

Kép: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás
Fotó: Botos Tamás
photo_camera Fotó: Botos Tamás


A Kossuth téren a szervezők képviselői mellett Bródy Gábor és Márton Péter, a CEU Phd-hallgatói, valamint a Greenpeace-es Rodics Katalin beszéltek. Bródy a CEU fontosságáról beszélt, és méltatta a magyar oktatási redszerbe integrálódó egyetemet. Azt mondta, ő nem akarja, hogy a CEU-nak el kelljen költöznie Magyarországról.

Rodics Katalin az oktatás és a civilszféra mellett beszélt a környezetvédelemről is, kritizálta a kormány lépéseit ezeken a területeken. Szerinte a kormánynak a fiatalokkal együtt kellene működnie a kormánynak a problémák megoldásában, ehhez képest még a jogalkotásról sem egyeztetnek. Kitért a Fidesz-frakció pénteken badott civiltörvény-tervezetére, ami megbélyegezné a külföldről támogatott civilszervezeteket. Rodics szerint nem szabad hagyni, hogy a Fidesz stigmával bélyegezze meg azokat a szervezeteket, amik az ország javulásáért dolgoznak a környezetvédelemben, az oktatásban, a gyerekvédelemben és más területeken.

„Nekünk nincsenek titkolnivalóink, nekünk nincsnek 50 évre titkosított megállapodásaink.”

- mondta Rodics, utalva arra, hogy a Fidesz hónapok óta azzal vádolja a kormánnyal szemben kritikus magyar civilszervezeteket, hogy átláthatatlanul működnek.

Fotó: Botos Tamás

Hét óra körül a szervezők már azt mondták, 80 ezren tüntetnek. A Kossuth tér ekkorra megtelt, de még mindig érkeztek a demonstrálók több irányból is.

A harmadik beszéd szintén a CEU-t méltatta, arról szólt, hogy az új törvény veszélybe sodorta az oktatás és a kutatás szabadságát. Márton Péter szerint a kormány alaptalanul vádolta a CEU-t csalással, és az egyetem eddig inkább csak jöt tett Magyarországgal, külföldieket vonzott ide, magyarokat tartott itthon, adót fizetett.

Márton szerint az is botrányos, ahogyan elfogadták ezt a törvényt.

Milyen törvény az, amit egy nap alatt tárgyaltak meg és fogadtak el?

- kérdezte a szónok, mire hatalmas kiabálás volt a válasz a tömegből. Márton szerint nem szabad feltett kézzel várni a csodát, ki kell állni a tanszabadságért. Szerinte, ha újból ki kell jönni tüntetni, még többen fognak jönni.

Több tízezer ember „Nem hagyjuk, nem hagyjuk” skandálása közben fejezte be beszédét.

A beszéd után a demonstrálók elénekelték a Ha én rózsa volnék című Bródy-számot.

Fotó: Bede Márton
photo_camera Fotó: Bede Márton

Ezután a Himnuszt énekelték a tüntetők, majd véget ért a tüntetés hivatalos része. A szervezők szónoka ezt úgy jelentette be, hogy a tüntetés véget ért, de az ellenállás soha nem ér véget.

A menet vége nagyjából ekkor ért be a Kossuth térre.

A szervezők még bejelentették, hogy szerdán a Hősön terén tüntetnek majd a civilszervezetek mellett, és a Fidesz civiltörvény-tervezete ellen.

Fotó: Király András
photo_camera Fotó: Király András

A tüntetők ezután magasba emelték a mobiljaikat, és zengett a Kossuth tér a

Diktátor!

és az

Orbán, takarodj!

kiabálásoktól.

photo_camera Kép: Herczeg Márk

A tömeg nagyobb része a tüntetés vége után sem ment el a térről, tovább skandáltak. Lelkes fiatalok álltak fel a parlament előtt, szemben a rendőrökkel. A rendőrök nem sokkal fél 8 után megerősítették a sorfalukat a Parlament lépcsőin, attól tartva, hogy a tüntetők be próbálnak menni az épületbe.

Ennek hatására az első sorban állók még jobban nekinyomultak a rendőrsorfalnak.

A Parlament lépcsőjén nagyjából 100 rendőr sorakozott fel. A tüntetők zászlót akartak kitűzni az épületre.

link Forrás

Király András szerint a téren maradó, dulakodó keménymag is kb. 10 ezer fős lehet. Az este 8 órához közeledve egyre hevesebbé vált a tüntetők és a rendőrök közti lökdösődés. Közben a rendőrök teljesen ellepték a lépcsőt, 100-200 rendőr összekapaszkodva próbálja visszatartani a tüntetőket. Ennek ellenére nem emeltek senkit a tömegből.

„Be kell mennem pisilni!”

- kiabálták a demonstrálók.

Így néz ki a Kossuth tér egy órával a tüntetés hivatalos vége után (Fotó: Király András)
photo_camera Így néz ki a Kossuth tér egy órával a tüntetés hivatalos vége után (Fotó: Király András)

Az Index fél 9-kor arról számolt be, hogy a Kossuth tér mellett a Balassi utca felől rohamrendőrök sorakoztak fel.

photo_camera Fotó: Herczeg Márk

Háromnegyed 9-re nagyjából 5 ezresre apadhatott a tömeg, ők azok, akik még ekkor is nyomakodtak a rendőrökkel a Parlament lépcsőjénél.

Nem sokkal kilenc előtt a tüntetők közül többen eldöntötték, hogy átmennek az okltatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mielőtt még a rengeteg rohamrendőr megkezdte volna a tér kiürítését, el is indult a tömeg az Alkotmány utca felé, a Parlament lépcsőjétől is eltávolodott az addig nyomakodó keménymag.

A police.hu-n közben megjelent egy rendőrségi közlemény, ami szerint a szervezők 19 óra 20 perckor bejelentették a rendezvény végét, de a Kossuth téren maradt tömegből kivált hangadók az Országgyűlés épületét védő rendőröket üveggel, fémtárgyakkal, műanyag palackokkal dobálták meg. Személyi sérülés nem történt. A rendőrség nyugalomra int mindenkit.

A Kossuth téren 100-200 ember maradhatott, a többiek mind az Emmi Szalay utcai épületéhez vonultak. Az Emmit közben rendőrök vették körül:

Fotó: Bede Márton
photo_camera Fotó: Bede Márton
link Forrás

A Szalay utcából a tömeg a körút felé vette az irányt, de tudósítóink nem tudták, mi az uticél. Bede Mártonj szerint a minisztériumnál már érezhető volt, hogy fejetlenség uralkodik a tömegben.

A körútra kiérve viszont a demonstrálók még így is elegen voltak a forgalom leállításához.

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

Még a körúton is több ezren vonultak, jórészt fiatalok. Az Oktogonon keresztül Hősök tere felé tartottak, rendőri kísérettel, miközben zengett az Európa és a Szabad ország, szabad egyetem skandálás.

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

Az Andrássy úton is leállították a forgalmat, az autók csak a kétoldali szervízutakon tudtak közlekedni.

A menet a Lendvay utcai Fidesz-széházhoz vonult, ahová valamivel háromnegyed 10 előtt érkeztek meg

Konzultálni jöttünk!

skandálással.

A környéket rengeteg rendőr biztosította, szinte minden utcasarkot sorfallal zártak le, ami a pártházhoz vezet. A tüntetőknek egy sorfalat sikerült áttörniük, de így sem jutottak el a székházhoz.

Nagyjából ezer ember maradhatott, aki hosszas nyomakodás után Dózsa György út felől eljutott a székházhoz. Sokan a fölre ültek itt, vártak, mi történik. Innen már érezhetően alábbhagyott a lendület, többen elszivárogtak a tömegből.

A megmaradt kb. 500 ember végül este 11-re visszament az Oktogonhoz, és minden irányból lezárták a kereszteződést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.