Hiába jelezték az EMMI-nek, mi folyik a gödi Topházban, mégsem történt semmi

2017 július 6., csütörtök 7:25
78

Májusban derült ki, milyen állapotok uralkodnak az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó gödi Topházban, miután a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nyilvánosságra hozta az erről szóló riportját.

Két kép az MDAC Topház-jelentéséből. A baloldalin egy férfi az ágya szélét rágja, a jobboldalin egy fiatal fiú a karján nyílt sebekkel.

A hvg.hu szerint egy fél évvel korábbi hatósági jelentés hasonló problémákat tárt fel az intézményben, de az illetékes minisztérium mégsem tett semmit. Szél Bernadett, az LMP társelnöke nemrég közérdekű adatigényléssel szerzett meg egy fenntartótól származó dokumentumot, amely szerint annak ellenére sem történt semmi, hogy 

a gödi intézet fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság már 2016 végén súlyos hiányosságokról és jogsértésekről számolt be.

A lap szerint a fenntartó 2015. január és 2016. június között monitorozta az intézetet. és megállapították, hogy az intézetben „megengedhetetlen mértékben sérülnek” az ellátottak jogai a gyenge szakmai munka és az otthon lepusztultsága miatt.

Több lakószobában találtak vasrácsos ágyakat vagy ráccsal lezárt szobákat. Olyan lakóval is találkoztak, akit lepedővel kötöztek le, hogy ne mozoghasson szabadon a keze. Megállapították azt is, hogy az intézet és túlzsúfolt, kicsik a lakószobák, nincs elég WC, fürdőszoba. A meglévő fürdőszobák pedig gyakran beáznak vagy penészesek. Volt, aki matrac nélkül, az ágyak vas- vagy farácsán aludt. Az ellenőrzéskor nem volt felnőtt háziorvos az intézetben, pedig a bentlakók nagy része már nem gyermek.

Minderről a fenntartó még október végén írt, de ehhez képest az EMMI csak akkor adott ki felháborodott reakciókat, amikor fél évvel később az MDAC munkatársai bejutottak az intézetbe.

A lap szerint a 2016-os jelentésben előirányzott felújítási munkálatok jelentős része nem valósult meg, mert nem kapott rá elég pénzt az intézet. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt