Szél Bernadett szerint még az ő segítségével sem akarták beengedni a civileket a gödi bentlakásos intézetbe

Egészségügy
2017 május 03., 16:35
comments 229

A szellemi fogyatékkal élők jogainak védelmével foglalkozó nemzetközi civilszervezet, a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) szerdán hozta nyilvánosságra a jelentését, ami szerint a a Gödön található, TOPhÁZ Speciális Otthon nevű bentlakásos intézetben súlyos visszaéléseket tapasztaltak. Szerintük az egész magyar fogyatékosgondozás rendszerszintű problémákkal küzd, és sokszor a gondozottak alapvető jogait sem tudja biztosítani. Sőt, szerintük még EU-s pénzekkel is visszaélhetett a gödi otthon és a rendszert fenntartó magyar állam. Ezért kérték, hogy a magyar állam és az EU is világítsa át az egész magyar gondozórendszert.

Ezzel kapcsolatban Szél Bernadett, az LMP társelnöke is megosztott egy történetet a Facebookon. Azt írta, hogy 2016 őszén a civilek hozzá fordultak segítségért, mikor be akartak jutni a gödi otthonba, de a képviselő hiába kilincselt helyettes államtitkárnál, államtitkárnál majd magánál Balog miniszternél, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem volt hajlandó belépést biztosítani a civileknek.

A gödi otthon korábbi igazgatója ugyan beengedte volna őket, de másnap kirúgták, így a látogatásból mégsem lett semmi. Az előre leegyeztetett időpontban végül csak a képviselőt akarták beengedni, és bent Szél szerint direkt megpróbálták elfedni előle a valós viszonyokat.

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.