Mit jelent az, hogy Balog Zoltán lemondott a zsinat lelkészi elnökségről?

belföld
február 20., 16:09

Pénteken lemondott a zsinat lelkészi elnökségről Balog Zoltán a kegyelmi botrány nyomán, de a püspöki címét megtartotta. Egyházi ügyekben kevésbé jártasoknak nehéz pontosan értelmezni, hogy ez mit jelent, mi az, amiről valójában Balog lemondott, és mi az, amiről nem.

„Hadd mondjam most világi nyelven egyértelműen: lemondtam a Zsinat lelkészi elnökségéről. Törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el” - mondta Balog a lemondásakor kitett videóban.

Óriási hatalomvesztés

A református egyházban a zsinat a legfőbb törvényhozó és intézkedő testület, olyan, mint a parlament, amely 100 tagot számlál. A zsinatnak vannak világi és egyházi tagjai, akiknek többsége választás útján kerülhet be a zsinatba. Legtöbben a két legtekintélyesebb egyházkerületből: a Tiszántúli Református Egyházkerületből és a Dunamelléki Református Egyházkerületből kerülnek be.

photo_camera A négy nagy református egyházkerület. Fotó: reformatus.hu

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.