A gazdagréti református lelkész az istentiszteleten megüzente Balognak, hogy nem alkalmas az egyházkerület vezetésére

vallás
február 19., 18:46

A Gazdagréti Református Gyülekezet vezető lelkésze a vasárnapi igehirdetésén arról beszélt, hogy Balog Zoltán azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, és nemcsak a zsinat éléről, hanem püspöki címéről is le kellett volna mondania – írta meg a HVG.

Thoma László úgy fogalmazott: „Kifejezhetjük, hogy azt gondoljuk, egy politikus mindig az marad, így jelenlegi püspökünk nem alkalmas arra, hogy a református egyházunkat, egyházkerületünket vezesse. Kifejezhetjük, hogy ha valóban belátja tettei súlyát, szerepének megosztó voltát, az egyházunk közösségének azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt, és lemondana vezetői tisztségéről.”

Ezt azzal vezette fel, hogy vétkezett egyházuk egyik legfőbb vezetője, aki bár visszatért a politikai pályáról a lelkészi, püspöki szolgálatba, nem tud nem politikusként működni, és ugyan bocsánatot kért, és a zsinat lelkészi elnökségéről is lemondott, de megmaradt püspöknek, és emiatt semmi sem változott. „Továbbra is ugyanúgy döntéshozó tagja a zsinatnak, az egyházkerületünk vezetője (…) ugyanúgy mélyen meghatározza a közegyházi működést” – mondta Thoma egyértelműen Balogra utalva.

Thoma szerint Balog azzal, hogy a személyét ért támadást az egyház elleni támadásnak minősítette, bűnt követett el, ami az egyház egész közösségét érinti, ráadásul Balog nemcsak a közelmúltban, hanem éveken át folyamatosan vétkezett, „mert nem lehet a politikát ennyire belekeverni az Isten népe működésébe”.

Thoma szerint vétkeztek a gyülekezeti közösségek presbitériumai is, akik négy éve egy politikust választottak püspökké. „A korábbi évek sodródásának és konkrétan ennek a döntésnek az eredményeként református egyházunk olyan közel került a politikához és az aktuális államhatalomhoz, annyi szállal kötődik hozzá, hogy az nem szolgálja Isten dicsőségét, már-már lehetetlenné teszi szolgálatának hűséges végzését” – mondta Thoma.

Arról, hogy hogyan lesz ebből megtérés, megújulás, Thoma azt mondta: más helyett ugyan nem lehet megtérni, de több mindent kifejezhetnek. „Kifejezhetjük először is a mélységes együttérzésünket az érintett ügy áldozataival. Mindenkivel, akit gyermekként bántottak, akiket nem védtek meg, akiktől jó ideig nem kértek bocsánatot, akiknek a szenvedését, fájdalmát csak fokozta ez a mostani helyzet” – mondta Thoma.

Novák Katalin és Balog Zoltán a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége ünnepélyes megnyitóján 2022. május 19-én
photo_camera Novák Katalin és Balog Zoltán a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége ünnepélyes megnyitóján 2022. május 19-én Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház legfőbb vallási méltósága volt, pénteken jelentette be, hogy lemond a zsinat lelkészi elnökének posztjáról, miután kiderült, hogy jelentős szerepet játszott a Novák Katalin és Varga Judit bukását eredményező kegyelmi ügyben.