A legnagyobb tekintélyű református egyházkerület püspöke ismét arra kérte Balog Zoltánt, hogy mondjon le

belföld
február 14., 15:37

Ismét arra kérte Balog Zoltánt a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly, hogy mondjon le a zsinati elnöki tisztéről.

Balog Zoltán tegnap videóüzenetben jelentette be, hogy a református egyház vezetése 86 százalékban támogatta őt abban, hogy a pedofil botrány kirobbanásának ellenére maradjon a helyén. Balog Zoltán elmondása szerint viszont négy püspök (valószínűleg rosszul fogalmazott, ugyanis összesen van négy püspök - a szerk.) és négy főgondnok arra kérte, hogy gondolja át a közéleti szerepvállalását.

Ez ellenszavazó püspökök között volt Fekete Károly püspök is, aki a Magyarországi Református Egyház legnagyobb tekintélyű püspökségét, a Tiszántúli Református Egyházkerületet vezeti. A 444-hez is eljuttatott közleményében azt írja:

„A mai napon ismét beszéltünk egymással. Tiszteletben tartva a bizalmi véleménynyilvánítás eredményét; ma újra azt javasoltam Balog püspök úrnak, hogy gondolja át, és mondjon le zsinati elnöki tisztéről. Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni. Döntésének meghozataláig legyünk türelemmel, kérem ezért minden egyháztagunk és minden szolgatársam mértéktartását.”

Fekete Károly és Balog Zoltán 2017-ben
photo_camera Fekete Károly püspök, háttérben Balog Zoltán. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA