Református hívek petícióval mondatnák le Balog Zoltánt

belföld
március 22., 16:24

„Az egyház a híveké, és nem a politikusok játszótere: Balog Zoltánnak mennie kell”szólít fel a petíció, amely szerint Balog szimbóluma a politika térhódításának az egyházban, és amely szeretné, ha a református egyház megvédené a közösségét.

Balog Zoltán, újonnan megválasztott zsinati lelkészi elnök a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülése után a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2021. február 17-én
photo_camera Balog Zoltán, újonnan megválasztott zsinati lelkészi elnök a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülése után a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2021. február 17-én Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A petíciót az a Vargha Anikó jegyzi, aki korábban Tökölön volt kántor, amíg meg nem váltak tőle február végén, egy presbiteri ülésen, röviddel azután, hogy a Facebookon kritizálta Balogot. A pénteken indított petíciót 49-en írták alá, legtöbbjük név nélkül.

„A lelkipásztorok tartanak elöljáróiktól, anyagi és szervezeti függésben vannak. Sokan elégedetlenek a mai helyzettel, de kevés kivételtől eltekintve félnek kiállni. De minket, híveket nem lehet ilyen egyszerűen megfélemlíteni! Ránk hárul a feladat, hogy segítsünk visszaszerezni egyházunkat a politikától, segítsünk lelkipászorainknak ezen lelkileg megnyomorító helyzet feloldásával” – írja Vargha a Facebookon közzétett, többek által aláírt felhívásában.

Vargha korábban azt mondta, többen is odamentek hozzá Tökölön, hogy biztassák az első bejegyzése után, bár like-olni sem merik a bejegyzést, mert félnek a feljebbvalóiktól.

„Az egyházban még a jogosnak tűnő érdek sem lehet fontosabb, mint a krisztusi értékek. Balog Zoltán a szimbóluma a politika térhódításának az egyházban. Emögött anyagi érdekek húzódtak. Meg kell védenünk az egyházat az anyagi eltévelyedés csábításától” – áll a petícióban.

link Forrás

Csütörtökön 24 református értelmiségi adott ki közös nyilatkozatot, melyben szintén Balog lemondását követelik. „Balog Zoltán püspöknek az úgynevezett kegyelmi botrányban való érintettsége és püspöki tisztségéhez való ragaszkodása miatt egyházunk napról napra veszít hiteléből, és ez akadályozza alapvető küldetésének teljesítését, az evangélium hirdetését” – írták.

    Balog Zoltán február közepén azt mondta, nem mond le a református egyház vezetéséről a kegyelmi ügyben játszott szerepe miatt, majd végül távozott a zsinati lelkészi elnöki tisztségéből, azaz már nem ő a Magyar Református Egyház első embere.

    Maradt viszont dunamelléki püspök, és március elején „a személyét és egyházat érintő közéleti botrány kapcsán” azt mondta, minden egyházkerületi lelkész számára igyekszik fórumot teremteni arra, hogy megbeszéljék a közelmúlt történéseit, ezért elmegy az összes egyházmegye lelkészi karához.

    Balogról pénteken derült ki, hogy lemondott a Terror Háza alapítványának kuratóriumában betöltött tagságáról.