Megvált egy református gyülekezet attól a kántortól, aki Balog Zoltánt kritizálta

belföld
március 14., 07:28

„Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy Tökölnek is éreznie kell, hogy ez nincs rendben” – mondta az RTL Híradónak Vargha Anikó. Ő a közelmúltig a tököli gyülekezet kántora volt, ám már nem az. Egy február 29-ei presbiteri ülésen döntöttek úgy, hogy megválnak tőle, miután egy Facebook-posztban arról írt, hogy Balog Zoltán lejáratja az országot.

Azt mondta, hogy először csak arra kérték, finomítsa a püspökről szóló posztját, ezt meg is tette. Utána azonban egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, hogy megválnak tőle. „Öt-egy arányban szavazták meg, hogy ne legyek kántor. Most nincs kántora a gyülekezetnek” – mondta. Az RTL-nek a tököli lelkész megerősítette, hogy Vargha már valóban nem a gyülekezet kántora, de nem mondta meg, miért, azzal az indoklással, hogy ez csak a gyülekezetre tartozik.

Hogy a református egyháznak milyen válságot okozott Balog Zoltán botránya, arról szerdán a Szemléleknek beszélt Tarr Zoltán volt zsinati tanácsos. Többek között azt is mondta, amit most Vargha esete látszik igazolni: „Sokan szívesen kimondanák, amit én megtettem, hogy Balog Zoltán nem maradhat püspök”, csakhogy „nem mernek az emberek az egyházban ügyet csinálni, mert azzal saját magukat komoly veszélynek tennék ki.”

Kiemelt videóink