Megvált egy református gyülekezet attól a kántortól, aki Balog Zoltánt kritizálta

belföld
március 14., 07:28

„Úgy érzem, hogy Balog püspök az egész országra annyira rányomta a bélyeget, hogy Tökölnek is éreznie kell, hogy ez nincs rendben” – mondta az RTL Híradónak Vargha Anikó. Ő a közelmúltig a tököli gyülekezet kántora volt, ám már nem az. Egy február 29-ei presbiteri ülésen döntöttek úgy, hogy megválnak tőle, miután egy Facebook-posztban arról írt, hogy Balog Zoltán lejáratja az országot.

Azt mondta, hogy először csak arra kérték, finomítsa a püspökről szóló posztját, ezt meg is tette. Utána azonban egy presbiteri ülésen úgy döntöttek, hogy megválnak tőle. „Öt-egy arányban szavazták meg, hogy ne legyek kántor. Most nincs kántora a gyülekezetnek” – mondta. Az RTL-nek a tököli lelkész megerősítette, hogy Vargha már valóban nem a gyülekezet kántora, de nem mondta meg, miért, azzal az indoklással, hogy ez csak a gyülekezetre tartozik.

Hogy a református egyháznak milyen válságot okozott Balog Zoltán botránya, arról szerdán a Szemléleknek beszélt Tarr Zoltán volt zsinati tanácsos. Többek között azt is mondta, amit most Vargha esete látszik igazolni: „Sokan szívesen kimondanák, amit én megtettem, hogy Balog Zoltán nem maradhat püspök”, csakhogy „nem mernek az emberek az egyházban ügyet csinálni, mert azzal saját magukat komoly veszélynek tennék ki.”