A reformátusok volt zsinati tanácsosa szerint Balog Zoltán „soha nem látott hitelességi válságot” okozott az egyházukban

belföld
március 13., 07:07

„Sokan szívesen kimondanák, amit én megtettem, hogy Balog Zoltán nem maradhat püspök (…) Még nem találkoztam olyan református emberrel, aki egyetértene azzal, amit Balog Zoltán tett, és ahogyan ebben a helyzetben viselkedik” – mondta a Szemléleknek adott interjúban Tarr Zoltán, a református egyház korábbi zsinati tanácsosa (ami nagyjából egy világi szervezet főtitkári posztjának felel meg).

Tarr Zoltán, a református egyház egykori zsinati tanácsosa
photo_camera Tarr Zoltán, a református egyház egykori zsinati tanácsosa Fotó: Pék Barnabás/Szemlélek

Szerinte egyfajta félelem az, ami miatt nem lett a kegyelmi ügyből és Balog abban játszott szerepéből botrány az egyházon belül: „nem mernek az emberek az egyházban ügyet csinálni, mert azzal saját magukat komoly veszélynek tennék ki.”

Tarr szerint

„teljesen egyértelmű, hogy a református erkölcsi megítélés alapján nem maradhat püspök” Balog Zoltán,

miután az, amit „püspökként tett, soha nem látott hitelességi válságot okozott a református egyházban”, sőt, valószínűleg „a teljes keresztyén közösség megítélésének is jelentősen ártott”. Ezzel együtt szinte biztos abban, hogy Balog, aki Tarr számára érthetetlen görcsösséggel ragaszkodik a pozícióihoz, mégis püspök marad „annak ellenére, hogy tökéletesen hiteltelen emberré vált”.

Az ügyben a volt zsinati tanácsos szerint az igazi botrány az, hogy Balog Zoltán mint a református egyház egyik püspöke és egyben a zsinat lelkészi elnöke, „ki-be járt a köztársasági elnök palotájába (…) Elintéz, elsikál dolgokat, oda-vissza”. Szerinte ez a református egyház számára életveszélyes helyzet.