Ötször beszélt Orbán Viktorral a kegyelmi ügy kirobbanása óta Balog Zoltán, aki a meleglobbira hivatkozva mentené pozícióját

belföld
március 14., 10:00

Bár a kegyelmi ügy kapcsán kezdetben nagy felzúdulást okozott a reformátusok körében az, ahogy Balog Zoltán kezelte az ügyet, és többek számára visszásnak tűnt, ahogy a püspök az egyházat maga elé tolva igyekezett védeni magát, mára Balog egyre szélesebb körű támogatást élvez - írja a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében.

Az már Novák Katalin lemondása után derült ki, hogy Balog Zoltán volt az, aki tanácsadójaként lobbizott a köztársasági elnöknél, hogy adjon kegyelmet a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, akit a bíróság jogerősen bűnösnek talált pedofil bűncselekmények eltussolásában.

Balog azóta is azért küzd, hogy pozícióit megtarthassa a református egyházban. És bár zsinati elnökségi posztjáról, a hazai református egyház legmagasabb pozíciójáról lemondott, a Dunamelléki Egyházkerületi püspöki székét megtartotta. Innentől pedig arra koncentrált, hogy itt bebiztosítsa a pozícióját, és ennek érdekében intenzív kampányba kezdett, aminek részeként több találkozót is kezdeményezett a Dunamelléki Egyházkerületben. „Egy, a püspök köréhez kapcsolatokkal rendelkező forrás szerint Balog roadshow-ként is emlegette az eseményeket” - írja a Direkt36.

A lap számos forrással beszélt, hogy feltárja ezeket a találkozókat, és az azokon elhangzottakat.

Ezek alapján az rajzolódik ki, hogy Balog kampányolása nem eredmények nélküli. Mert bár kezdetben látványosan sok bírálat érte az egyház irányából is a székéhez nagyon ragaszkodó püspököt (párhuzamosan a kormánypárti lapokból is érkező nyomással, az élen egyenesen Bayer Zsolttal), mára azonban ismét egyre nagyobb a támogatottsága Balognak.

„Ennek az egyik oka, hogy a külső nyomás hatására összezárt az egyházi vezetés, és közben megszűntek a nyílt támadások a kormányzati körök részéről is. Balog zárt körben arról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök rábízta, hogyan dönt a jövőjéről” - írja a lap.

Az egyik, Balog Zoltán által kezdeményezett találkozóra március 2-án került sor a budapesti Ráday utcai püspöki hivatalban, ahol az egyik résztvevő szerint a püspök arról beszélt, hogy a kormány környékén nem látják szívesen. A Direkt36 forrásai szerint az eseményen a legtöbb lelkész Balogot támogatva szólalt fel, és volt, aki amiatt sajnálkozott, hogy „nem imádkoztak eleget a vezetőikért”, beleértve az egyházi és a politikai vezetőket is, néhány lelkész azonban itt is kritikával illette a püspököt. Így tett például az a Thoma László gazdagréti lelkész, aki már február 18-i prédikációjában jelezte, Balog „azzal segítene a legtöbbet, ha belátná, mennyit árt, és lemondana vezetői tisztségéről”. Thoma a Ráday utcai találkozón a Direkt36 forrása szerint azt mondta, „Isten előtt is vállalja” az akkori mondatait, és hozzátette, hogy véleményével a presbitériuma is egyetértett. Majd arra hivatkozva, hogy órát tart a Károli Gáspár Református Egyetemen, elhagyta a termet.

A másik, hasonló céllal szervezett találkozót március 7-én tartották Gárdonyban a Vértesaljai Egyházmegye lelkészeivel és gondnokaival. Ezen az eseményen Balog már arról értekezett, hogy „ha nem én lennék itt, akkor is támadnák az egyházat”, szerinte pedig a mostani helyzetért azok a felelősek, akik „a vihart okozzák”, utalva ezzel az egyházi szereplőkre, akik a nyilvánosságban fejtették ki a véleményüket az ügyről, illetve a médiára.

Ezután pedig az egyik résztvevő elmondása szerint eszmefuttatásba kezdett arról, hogy ha a püspökségről is lemondana, „az LMBTQ képviselői rájönnek, hogy mindig csak meg kell támadni az egyházat, ha változást akarnak elérni”. A forrás szerint Balog hozzátette, hogy ha az egyházkerület vezetéséről is lemondana, azzal csak azt jelezné, hogy „a reformátusok egy gyáva banda, akik nem képesek megvédeni a vezetőiket”.

„Mit csinálunk majd, amikor olyan hatalom jön, amely meleg lelkészeket akar felszenteltetni, vagy meleg párokat akar összeadatni a templomokban?” – tette fel a kérdést a találkozó részleteit ismerő egyik forrás szerint.

Balog ezen a találkozón is beszélt arról, hogy vannak politikusok, akik a botrány kirobbanása óta nem akarnak vele együtt mutatkozni, de azt is állította, hogy az utóbbi hetekben ötször is beszélt Orbán Viktorral, és arról biztosította a hallgatóságot, hogy a miniszterelnök meghagyja neki, hogy belátása szerint cselekedjen.

Orbán, Novák és Balog a harmadik kétharmad éjszakáján, 2018 áprilisában a Bálnában
photo_camera Orbán Viktor és Balog Zoltán választási győzelmet ünnepel 2018. április 8-án, a háttérben Novák Katalin, a híres fideszes fülbevalójában.
Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Balog Zoltán zsinati elnöki lemondásáról a zsinat formálisan csak áprilisban dönt, ahol meg is erősíthetik, de úgy is határozhatnak, hogy nem fogadják el a lemondást. „Ha azt mondja a nép, hogy kedves püspök úr, maradjon, akkor lehet, hogy ő ezt elfogadja” – magyarázta a Direkt36-nak egy, a református vezetéshez közel álló forrás, aki szerint jelenleg olyan a közhangulat az egyházban, ami kedvez Balog maradásának. Hozzátette azonban, hogy „másfél hónap nagyon hosszú idő, lesz közben a húsvét, lesznek politikai események, napirendre kerülhet a gyermekvédelmi törvény”, és így változhatnak a körülmények.

Balog jelen állás szerinti pozícióját jól szemlélteti a szintén mai hír, miszerint megvált a tököli gyülekezet a kántorától, aki korábban bírálta a kegyelmi botrányban erősen érintett püspököt.

Hogy a református egyháznak milyen válságot okozott Balog Zoltán botránya, arról szerdán a Szemléleknek beszélt Tarr Zoltán volt zsinati tanácsos. Többek között azt is mondta, amit most Vargha esete látszik igazolni: „Sokan szívesen kimondanák, amit én megtettem, hogy Balog Zoltán nem maradhat püspök”, csakhogy „nem mernek az emberek az egyházban ügyet csinálni, mert azzal saját magukat komoly veszélynek tennék ki.”

Kiemelt videóink