Matolcsy Györgyék Brüsszelnél is optimistábbak, ha 2025-ről van szó

gazdaság
június 18., 14:51

Érdemben nem változtatott márciusban kiadott GDP- és inflációs prognózisán a Magyar Nemzeti Bank, derült ki a kamatdöntés indoklásával egy időben kiadott számokból. Ami az idei évet illeti, a gazdaság 2 és 3 százalék közötti mértékben bővülhet, az infláció 3,5-4,5 százalék között alakulhat. Utóbbi esetben aprócska módosítást eszközöltek a jegybanki szakemberek, hiszen márciusban még úgy látták, hogy akár 5 százalékkal is nőhetnek éves átlagban a fogyasztói árak. Most már „csak” 4,5 százalékos felső határra látnak esélyt. Ennek oka, hogy javultak a rövid távú inflációs kilátások, köszönhetően a vártnál kedvezőbb tavaszi tényadatoknak, valamint a világpiaci olajárak csökkenésének.

A kormány ezzel párhuzamosan az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 5,2 százalékos inflációval számol. Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése a GDP-t illetően belesimul a jegybanki és kormányzati várakozásokba, ők 2,4 százalékos növekedést látnak reálisnak 2024-re.

link Forrás

Jövőre még jobb lesz

A jegybanki szakemberek úgy látják a friss folyamatok alapján, hogy jövőre az ideinél is nagyobb növekedés jöhet. Az idei 2-3 százalék után a márciusi prognózissal megegyezően még mindig úgy véli az MNB, hogy 3,5-4,5 százalék között bővülhet a magyar gazdaság. A javuló tendencia alapját a szakemberek szerint a folyamatban lévő és az újonnan bejelentett kapacitásbővítő külföldi közvetlentőke-beruházások jelentik, ezek a következő években folyamatosan élénkíthetik az exportot. A kiépülő új ipari kapacitások termelésének felfutásával 2025-től kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható, és hazánk exportpiaci részesedése is emelkedik.

A jegybanki szakemberek által meghatározott sávba illik a kormány 4,1 százalékos várakozása is, az Európai Bizottságnál azonban optimistábban látják 2025-öt. Brüsszel a tavaszi előrejelzése szerint 3,5 százalékos GDP-növekedést vár jövőre, ami a jegybanki sáv aljával egyezik meg, Matolcsy Györgyék tehát optimistábban tekintenek a jövőre.

Az Európai Bizottság az inflációt illetően is pesszimistábban látja a következő évet, szerintük 3,7 százalékos átlagos fogyasztóiár-növekedés jöhet, a jegybank ezzel szemben 2,5-3,5 százalék közé teszi a várt mértéket. A kormány tavaly év végén kiadott előrejelzése szerint 3,2 százalékos lehet jövőre az infláció.