Ultranacionalista szimbólum vagy ártatlan jelkép? Farkasköszöntés miatt tilthatja el a negyeddöntőtől a török-osztrák meccs hősét az UEFA

külföld
július 03., 13:00

Miután a törökök az egyébként igencsak szenvedős Európa-bajnokság eddigi talán legélvezetesebb meccsén kedd este 2-1-re legyőzték az osztrákokat, és bejutottak a legjobb nyolcba, az UEFA lényegében azonnal vizsgálatot indított a meccs hőse, a két gólt szerző Merih Demiral gólöröme miatt.

Emiatt a kézmozdulat miatt:

Merih Demiral az Ausztria elleni második gólját farkasjellel ünnepli Lipcsében 2024. július 2-án.
photo_camera Farkasjel Merih Demiral előadásában Lipcséből. Fotó: Hendrik Schmidt/dpa via AFP

Ez az úgynevezett farkasjel, törökül bozkurt, ami a török (ultra)nacionalista Szürke Farkasok szimbóluma. Ha máshonnan nem, egy néhány évvel ezelőtti Vona Gábor elleni propagandakampányból ismerős lehet: 2016-ban amiatt támadták ugyanis a Jobbik jó török kapcsolatokkal rendelkezőt elnökét, hogy ezt a jelet használta egy fotón. Ezt Vona nem is tagadhatta volna, de azzal védekezett, hogy a Szürke Farkasokhoz nincs köze, ő ezt egy szélesebb körben is ismert, pántürk szimbólumként használta.

A farkasköszöntés vitatott jelentésrétegei most Demiralnál is előjönnek: a meccs után a középpályás azzal védekezett, hogy az számára a törökséget, török identitást fejezi ki, nincsen politikai tartalma.

A helyzet egy kicsit azért hasonló a turullal kapcsolatos szokásos itthoni törzsi vitákra, ahol szintén gyorsan elő szokott jönni, hogy mai használatában egyértelműen szélsőjobboldali szimbólumról van-e szó, vagy lehet-e azt általánosabb nemzeti jelképnek is érezni.

A török esetben a farkasjelet a pántürk, vagyis a török nyelvű népeket egyesíteni akaró nacionalista mozgalom terjesztette el, de a hívei szeretnek arra utalni, hogy egy ősi türk totemállatról van szó. Igazán az ultranacionalista, terrormerényletekkel vádolt, időnként fasiszta mozgalomként leírt Szürke Farkasokhoz kötődik. Őket, bár hivatalosan-intézményesen nem is léteznek, a török jobboldali MHP párt ifjúsági, militarista utcai-ideológiai szárnyának szokták tekinteni. Amióta azonban az MHP Erdoğan szövetségese, és a török/pántürk nacionalizmus egyre élesebben jelenik meg kormányzati szinten is, a farkasjel szélesebb körökben is terjed. Alkalmilag állítólag használta már maga Erdoğan is.

Nem véletlen azért, hogy most éppen az MHP elnöke, Devlet Bahçeli reagált a leghevesebben, törökellenes összeesküvéssel vádolva meg az UEFA-t. De nem maradt el tőle sokkal a török ipari miniszter sem:

„Aki válogatott labdarúgónk gólünnepét „rasszizmusnak” minősíti, annak először a saját történelmét kell szemügyre vennie. Nem várjuk el azoktól, akik tapsolnak az LMBT-propagandának, vagy tisztelegnek a kurd PKK-nak, hogy megértsék a törököket”

- mondta Musztafa Varank.

A farkasos kézjellel máshol valóban kevésbé megengedőek: Franciaországban és Ausztriában, a törökök keddi ellenfelénél törvény is tiltja a mozdulatot.

A bejelentett UEFA-vizsgálat alapja a fegyelmi szabályzatnak az a cikke, amelyik „minden politikai, ideológiai, vallási vagy faji propagandát tartalmazó magatartást” tilt a futballpályákon. Ezt sértette meg, ha megsértette a törököket a negyeddöntőbe lövő csatár középhátvéd, de erről az UEFA csak később dönt. Gólöröméért akár a Hollandia elleni meccstől is eltilthatják Demiralt.

(Cumhüriyet, Cnn Turk)

Kiemelt videóink