A hősiesen harcoló törökök nyerték az Európa-bajnokság eddigi legjobb meccsét

foci
július 02., 20:58
Nyolcaddöntők
Ausztria
1
-
2
Törökország
Vége
Michael Gregoritsch 66'
Merih Demiral 59'
Merih Demiral 1'
Philipp Lienhart 52'
Romano Schmid 38'
İsmail Yüksek 42'
Orkun Kökçü 11'

Óriási csatába bonyolódott egymással Ausztria és Törökország, az esélyesebbnek vélt osztrákok nem voltak képesek legyűrni meglepően összeszedett ellenfelüket.

Futballmeccs intenzívebben nem kezdődhet, azonnal egymásnak estek a csapatok, és a törökök már az első percben megszerezték a vezetést. A szögletből középre tett labdát majdnem beszerencsétlenkedték a kapujukba az osztrákok, majd mégsem, csakhogy pont Demiral elé került, aki négy méterről felvarrta a léc alá, 0-1.

Az osztrákok nem billentek meg, kis híján rögvest egyenlítettek, kétszer is megtehették volna, előbb centikkel ment el Baumgartner lövése a jobb kapufa mellett, majd a gólvonal előtt suhant át keresztben a labda. Utána is folytatódott a rohanás, kb. a félidő feléig lehetett tartani az elképesztő tempót, többnyire az osztrákok domináltak ekkor, de ellenfelüknek is voltak lehetőségei bőven. Gyakorlatilag ugyanannyi kísérlete volt ebben a szakaszban mind a két csapatnak, sőt a labdabirtoklási arány sem különbözött érdemben.

Kisvártatva Sabitzerék valamelyest kifulladtak – ekkor már csak kétszer-háromszor futballoztak gyorsabban, mint mondjuk az angolok vagy a belgák a maguk legjobb Eb-formájában –, innentől uralták a történéseket a törökök, a Rangnick-csapat játékosai képtelenek voltak meglepni, bolonddá tenni, átjátszani őket.

photo_camera Demiral már rálőtte, mindjárt bemegy Fotó: HENDRIK SCHMIDT/dpa Picture-Alliance via AFP

A második felvonás első negyed órája egyértelműen az osztrákoké volt, hatalmas tempóban mentek az egyenlítésért, egyre-másra alakították ki a helyzeteket, kimaradt mind, a legnagyobbat Arnautovic puskázta el. 1-1 helyett aztán 0-2 lett, a törökök kiharcoltak egy szögletet, tökéletes volt a beadás, az előrehúzódó Demiral hátvéd emelkedett a legmagasabbra, befejelte az 59. percben.

Csakhogy ezzel sem dőlt még el semmi, nyomultak tovább az osztrákok, és szépítettek is, a 66. percben Sabitzer szögletét Posch fejelte tovább, egyenesen Gregoritsch elé, aki az ötösön belül teljesen tisztán lőhette be, 1-2.

photo_camera Mert kapus kivédi Baumgartner fejesét Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Az utolsó húsz-huszonöt percben gyakorlatilag egykapuztak az osztrákok, de hiába, minden helyzetük kimaradt, igaz, a törököknek is volt legalább két olyan kontrájuk, amivel eldönthették volna a meccset, nem tették. A hosszabbítás utolsó percében aztán Mert kapus bemutatta a torna legnagyobb védését Baumgartner sokadik fejesénél.

Törökország továbbjutott, a negyeddöntőben a hollandokkal játszhat, az Eb talán legdinamikusabban futballozó csapata pedig kiesett.

83' İrfan Can Kahveci
Orkun Kökçü
78' Muhammed Kerem Aktürkoğlu
Arda Guler
78' Okay Yokuşlu
Kenan Yildiz
66' Michael Gregoritsch
64' Maximilian Wöber
Philipp Lienhart
64' Florian Grillitsch
Konrad Laimer
59' Merih Demiral
58' Salih Özcan
İsmail Yüksek
52' Philipp Lienhart
46' Michael Gregoritsch
Romano Schmid
46' Alexander Prass
Philipp Mwene
42' İsmail Yüksek
38' Romano Schmid
11' Orkun Kökçü
1' Merih Demiral