Máris összejött a Fidesz új pártcsaládja egy északi csatlakozóval

külföld
július 06., 17:20

A Dán Néppárt is csatlakozik a Fidesz új pártcsaládjához, a Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz – jelentette be szombaton a Twitteren a párt egyetlen európai parlamenti képviselője. A dán jobboldali párttal együtt már teljesült a feltétel, ami egy európai parlamenti frakcióhoz kell: minimum 23 képviselő hét különböző tagállamból.

Anders Vistisen, Dán Néppárt
photo_camera Anders Vistisen, Dán Néppárt Fotó: MARCEL VAN HOORN/ANP via AFP

Orbán Viktor Herbert Kickllel, az osztrák Szabadságpárt elnökével és a cseh Babissal együtt múlt vasárnap jelentette be Bécsben, hogy új pártcsaládot hoznak létre, amiről azt mondta, hogy néhány napon belül a harmadik legnagyobb frakció lesz az EP-ben.

Azóta előbb a portugál Chega párt jelezte a csatlakozási szándékát, majd a holland Szabadságpárt (PVV) és a spanyol Vox is így nyilatkozott. A dán képviselővel együtt már 39-en vannak a Patrióták csoportban, velük együtt pedig megvan a hetedik ország is. A Dán Néppárt idáig az Identitás és Demokrácia (ID) csoport tagja volt.

A képviselőcsoport hétfőn tartja alakuló ülését. Még további csatlakozások is várhatók, elsősorban a Salvini vezette olasz Liga esélyes, de az sem lenne meglepetés, ha Le Pen pártja, a francia nemzetgyűlési választásokat nagy fölénnyel megnyerő Nemzeti Tömörülés is jönne a vasárnapi második forduló után.

(MTI)

Kiemelt videóink