Ebből majd filmet kell forgatni: Dél-Szudán első olimpiai győzelme

sport
július 28., 15:45

Magabiztosnak nevezhető, 11 pontos győzelmet aratott Dél-Szudán válogatottja Puerto Rico felett a párizsi olimipia férfi kosárlabdatornájának csoportkörében (90-79). Az ország válogatottjának első olimpiai részvétele, első győzelme... minden első. És az olimpia legnagyobb története talán.

Bul Kuol (hetes számmal) ziccert dob Puerto Rico ellen. Mögötte hatossal a szuopertehetség Khaman Maluach.
photo_camera Bul Kuol (közeliben, egyébként hetes számmal) ziccert dob Puerto Rico ellen. Mögötte hatossal a szupertehetség Khaman Maluach Fotó: -/AFP

A dél-szudáni csapat már azzal sporttörténelmet írt, hogy vasárnap délelőtt egyáltalán pályára léphetett a párizsi olimpián. A 2011-ben, véres polgárháborúk sorozata után függetlenné vált, azóta is folyamatos háborús állapotok között a puszta fennmaradásért küzdő, menekültek millióit kibocsátó és fogadó, koldusszegény, tizenkétmilliós ország válogatottja három év alatt a világ legszűkebb élmezőnyéhez zárkózott föl: 2021-ben jutott ki először a FIBA kontinenstornájára (AfroBasket), majd 2023-ban egy győzelemmel (Kína ellen) a 17. helyen végzett, ezzel a legjobb afrikai csapat lett a világbajnokságon, és megszerezte az olimpiai indulás jogát.

Az olimpiai kosártornán mindössze 12 válogatott szerepelhet, Dél-Szudán az Egyesült Államokkal, Szerbiával és Puerto Ricóval került egy csoportba, papíron csupán az utóbbi legyőzésére volt esélye, arra sem sok, a vébén még ötpontos vereséget szenvedett a latin-amerikaiaktól. De most már sem a világ harmadik legerősebb válogatottjának tartott szerb csapat, sem a sportág királya, az Egyesült Államok nem veheti fél vállról az afrikaiakat. Különösen azután, hogy alig egy hete, Londonban, előkészületi meccsen az amerikai profik csak az utolsó pillanatban, LeBron James kosarával, egyetlen ponttal tudták megverni a rendkívül motivált, erőn felül küzdő dél-szudániakat.

link Forrás

Ha nagyon leegyszerűsítjük, a dél-szudáni kosárcsodáért elsősorban két ember felelős: Manute Bol, az első szudáni, dinka nemzetiségű NBA-játékos és Luol Deng, a dél-szudáni kosárszövetség elnöke, a válogatott szellemi atyja, egyik edzője és finanszírozója, a legsikeresebb dél-szudáni kosárlabdázó (kétszeres NBA-all star). És van ebben persze nem kis szerepe a jellemzően pásztorkodó dinka törzs táplálkozási szokásainak, amiből következően ez a világ egyik legnagyobb átlagmagasságú etnikai csoportja.

A 231 centiméter magas Manute Bolt (a nagyapja állítólag nála is magasabb volt) 1982-ben fedezte föl egy Szudánban turnézó amerikai edző. Bol alig három év alatt olyan szintre fejlesztette kosártudását az Egyesült Államokban, hogy a Washington Bullets szerződtette, és nagyon jó játékos ugyan nem lett belőle (bár dobásblokkolásban két szezonban is a liga legjobbja volt), de eredményes, tízéves NBA-karriert zárhatott 1995-ben. Bol mindemellett óriási energiával dolgozott azon, hogy segítse az akkor még egységes Szudán déli részén élő honfitársait, nemcsak a dinka nemzetiségűeket. Amerikában megkeresett pénzének jelentős részét erre fordította.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.