Öt évig reklámozniuk kell majd a megsegített országoknak, hogy a Hungary Helps Programtól kaptak pénzt

POLITIKA
szeptember 06., 10:57

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hungary Helps Programról szóló törvény új végrehajtási rendeletét. A jogszabály-tervezet jelentősen szigorít a támogatást elnyert országok kötelezettségein.

A Hungary Helps segélyügynökséget 2017-ben indította a kormány az üldözött keresztények megsegítésére. A program keretében Magyarország nemzetközi humanitárius segítséget nyújt külföldi országoknak. A juttatás lehet pénzbeli és nem pénzbeli is.

Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelõs államtitkár
photo_camera Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelõs államtitkár Fotó: Nemes János/MTI/MTVA

A kedvezményezett országokkal szemben eddig csak az volt az elvárás, hogy pénzbeli juttatás esetén a beruházás helyszínén jól látható tájékoztató táblát állítsanak fel. Tárgyi támogatás esetén pedig tüntessék fel a tárgyon, csomagoláson és szállítóeszközön a program védjegyét.

Az új rendelet viszont nemcsak a tájékoztató tábla felállítására kötelezi a kedvezményezett országokat, hanem 5 évig történő kinthagyására is. Nekik kell legyártatni a táblát, és ha eltűnik vagy megsemmisül, intézkedni kell a pótlásáról. Emellett molinót is kötelező lesz elhelyezni a helyszínen a beruházás megkezdése és befejezése közötti időtartamban.

A Hungary Helps Ügynökség 2022-ben összesen 8,3 milliárd forintnyi támogatást oszthatott szét 63 külföldi projektjére. Az összeg közel 40 százalékát a horvát Petrinja egyik általános iskolájának felújítására költötték el.

Kiemelt videóink