Nem fizetik ki a tankerületek a tanárok által igényelt iskolakezdési támogatást

oktatás
szeptember 18., 09:48

Lassan egy hónapja tart a tanév, de több tankerületi központban sem fizették ki a tanárok által igényelt iskolakezdési támogatásokat, írja a Népszava. A pedagógus életpályatörvény végrehajtási rendelete szerint bruttó 120 060 forint támogatást igényelhetnek a iskoláskorú gyerekeket nevelő tanárok. A laphoz eljutott a Szombathelyi Tankerületi Központ iskolaigazgatóknak írt levele, amiben közlik:

költségvetésükben nem áll rendelkezésre erre a célra elkülönített forrás.

Hozzátették, ha az illetményen kívüli juttatásokra költségvetési fedezet biztosított lesz, a kérelmek benyújtásának lehetőségéről értesíteni fogják a kollégákat.

Nem egyedi a szombathelyi eset a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Sőt, a szombathelyi tankerület legalább válaszolt a tanároknak, máshol ennyi sem történt.

Az érdekvédelmi szervezet arra biztatja a pedagógusokat, hogy igényeljenek minél többen támogatást. A Népszava cikkének megjelenése után megszólalt az ügyben a tankerületekért felelős Klebelsberg Központ:

A pedagógusok új életpályájáról szóló törvény és a végrehajtási rendelete lehetővé teszi béren kívüli juttatások kifizetését, erre a célra azonban központi forrásbiztosítás nem történt, a 2024-es béremelés módját rögzítő kormányrendelet a 2024-ben végrehajtott 32,2 százalékos béremelés teljes fedezetét bérként rendelte el kifizetni.

Kiemelt videóink