Külföldi kémektől tartva kértek biztonsági szolgálatot a Szicíliánál elsüllyedt luxusjacht roncsaihoz

rejtély
szeptember 22., 16:27

Az olasz hatóságok megerősítették, hogy további biztonsági intézkedéseket kértek az augusztusban hét ember, köztük Mike Lynch brit techmágnás halálát okozva elsüllyedt Bayesian luxusjacht roncsa körül, miután felmerült a félelem, hogy a fedélzeten lévő vízhatlan széfekben lévő anyagok külföldi kormányok érdeklődésére tarthatnak számot.

Az olasz ügyészek attól tartanak, hogy a leendő tolvajok megpróbálhatják elérni a roncsot, hogy drága ékszereket és más értékes tárgyakat, köztük hírszerzési adatokat zsákmányoljanak a fedélzeten – írta meg a CNN névtelen forrásokra hivatkozva. A hatóságok állítólag attól tartanak, hogy az elsüllyedt jacht vízhatlan széfjeiben lévő két, szupertitkos merevlemez rossz kezekbe kerülhet.

A hajó augusztus 19-én egy heves viharban süllyedt el Szicília partjainál, a fedélzeten lévő 22 utas és a legénység közül hét ember meghalt, köztük az 59 éves Mike Lynch és a 18 éves lánya.

Olasz tengerészgyalogosok merülni készülnek a Palermo melletti Porticello kikötőnél 2024. augusztus 22-én, három nappal azután, hogy a brit lobogó alatt közlekedő Bayesian luxusjacht elsüllyedt.
photo_camera Olasz tengerészgyalogosok merülni készülnek a Palermo melletti Porticello kikötőnél 2024. augusztus 22-én, három nappal azután, hogy a brit lobogó alatt közlekedő Bayesian luxusjacht elsüllyedt. Fotó: Alberto Pizzoli/AFP

Az olasz hatóságok megerősítették a CNN-nek, hogy a merevlemezek külföldi kormányok, köztük Oroszország és Kína számára is érdekesek lehetnek, és kérték, hogy a hajót szigorúan őrizzék a felszíni és a víz alatti megfigyeléssel. „Elfogadtak és végrehajtottak egy hivatalos kérést a roncs további őrzésére, amíg fel nem emelik” – mondta a csatornának Francesco Venuto a szicíliai polgári védelmi ügynökségtől.

Brit és amerikai hírszerzés a Darktrace-ben

Az aggodalmakat azok a merevlemezek okozzák, amiket Lynch állítólag magánál tartott. A túlélők állítólag azt mondták az olasz ügyészeknek, hogy Lynch „nem bízott a felhőszolgáltatásokban”, és magánál tartotta az adatait.

Lynch a feltételezések szerint kapcsolatban állt brit, amerikai és más hírszerző szolgálatokkal, és az év elején egy 5 milliárd dolláros üzlet keretében eladta az általa alapított Darktrace kiberbiztonsági mesterséges intelligenciával foglalkozó céget Orlando Bravo amerikai milliárdosnak, a chicagói székhelyű Thoma Bravo társalapítójának és ügyvezető partnerének. A cambridge-i székhelyű céget 2013-ban Stephen Huxter, az MI5 kibervédelmi csoportjának magas rangú munkatársa alapította, ő lett a Darktrace ügyvezető igazgatója lett.

A cég vezérigazgatójának Huxter Andrew France-t vette fel, aki 30 évet töltött a brit hírszerző és biztonsági ügynökség, a GCHQ-ban. A Politico írta meg, hogy a Darktrace igazgatótanácsában helyet kapott Jonathan Evans, az MI5 korábbi vezetője is, valamint Jim Penrose, aki 17 évet töltött amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél, az NSA-nél, többek között a biztonsági területen dolgozók közül.

Lynch előző cége, az Autonomy, amit 2011-ben eladott a Hewlett-Packardnak, szintén kapcsolatban állt brit és amerikai kormányzati ügynökségekkel, és állítólag „fejlett számítógépes lehallgatórendszerekre” specializálódott.

A merevlemezek tartalma

A CNN szerint egy neve elhallgatását kérő, a mentési tervekben részt vevő tisztviselő felvetette annak kockázatát, hogy Lynch szigorúan titkos információkat, köztük jelszavakat és más érzékeny adatokat tartalmazó merevlemezei külföldi szereplők kezébe kerülhetnek.

A búvárok kamerákkal kutatják át a hajót, mielőtt kiemelnék. Várhatóan a jövő héten befejezik a roncs felmérését.

Az olasz ügyészek büntetőeljárást indítottak az 56 méter hosszú jacht elsüllyedése miatt. A hajó akkor süllyedt el, amikor Lynch, a családtagjai, az ügyvédje és a bankára éppen azt ünnepelték, hogy júniusban felmentették Lynchet az Autonomy 2011-es, 11 milliárd dolláros eladásával kapcsolatos csalás vádja alól. A Hewlett-Packard nemrég közölte, hogy egy 2022-es brit polgári bírósági ítéletben a felvásárlással kapcsolatos 4 milliárd dolláros polgári peres eljárást tervez Lynch hagyatékával szemben, mondván, a lépés „a részvényesek érdekeit szolgálja”.

A katasztrófában meghalt az 59 éves Lynch, a lánya, a 18 éves Hannah, Chris Morvillo amerikai ügyvéd és a felesége, Neda, valamint Jonathan Bloomer brit bankár és a felesége, Judy, illetve a jacht fedélzeti szakácsa, Recaldo Thomas.

Ambrogio Cartosio helyi ügyész a CNN-nek azt mondta, a hajóról még nem sikerült személyes tárgyakat, köztük számítógépeket, ékszereket vagy Lynch merevlemezét megtalálni, bár a navigációs rendszerrel kapcsolatos berendezéseket eltávolították, hogy segítsenek meghatározni, miért süllyedt el a jacht a vihar után pár perccel, amikor a hajót úgy tervezték, hogy az ilyen helyzetet is átvészelje, és más közeli hajók a víz felett maradtak. (Guardian)

Kiemelt videóink