Az AfD szászországi képviselője politikai foglyokat alkalmazott a fehéroroszországi hagymaültetvényén

külföld
szeptember 24., 18:57

Egy fehérorosz hírügynökség arról számolt be, hogy Jörg Dornau, a szélsőjobboldali AfD szászországi tartományi parlamenti képviselője politikai foglyokat alkalmazott fehéroroszországi hagymaültetvényén.

Dornau megállapodott a helyi Bűnelkövető-elszigetelési Központtal, hogy politikai bűncselekményekért elítélt fehéroroszokat alkalmazzon fehéroroszországi mezőgazdasági cégénél, az OOO Zybulka-Belnél – írja a Reform.news független helyi hírportál.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a 2020-as elcsalt elnökválasztás után fokozta a politikai elnyomást, és tömegesen leszámolt a másként gondolkodókkal, ellenzékieket börtönzött be.

A dornaui gazdaság egyik munkása azt mondta, kb. napi 5 euróért válogatta a hagymát, miután 2024 februárjában őrizetbe vették, mert lájkolt egy posztot a közösségi médiában. Nehéz munkakörülményekről számolt be, reggel 7 órakor reggeliztek, és a munkanap végéig, este 8 óráig nem kaptak ételt vagy vizet. „Egy óvóhelyre vittek minket. Borzalmas pince volt, az emberek mindenféle ruhát viseltek, így a kezünk és a lábunk megfagyott” – mondta a munkás, aki szerint a hagyma „finom volt”.

Azt mondta, a munkát egy művezető felügyelte, aki eldöntötte, hogy a fogvatartott kap-e fizetést. Állítása szerint a munka nem volt kényszermunka, a megkeresett pénzt a fogolytábor fenntartására kellett volna fordítani.

A jelentés szerint Dornau legalább egyszer ellátogatott a hagymaültetvényére, hogy személyesen is megnézze a dolgozóit. „Még én is láttam őt. Magas, kopasz férfi” – mondta a fogoly Dornauról. „Egyszer jött a német rendszámú autójával. Bejött az óvóhelyre, ahol éppen hagymát szedtünk a felbérelt munkásokkal együtt” – mondta a fogoly.

Balra Jörg Dornau, mellette Thomas Prantl, Jens Oberhoffner és Doreen Schwietzer, a szászországi parlament AfD-s képviselői.
photo_camera Balra Jörg Dornau, mellette Thomas Prantl, Jens Oberhoffner és Doreen Schwietzer, a szászországi parlament AfD-s képviselői. Fotó: Sebastian Kahnert/dpa via AFP

Dornau – aki a Politico többszöri megkeresésére sem válaszolt – az AfD-t 2019 óta képviseli a kelet-németországi Szászország parlamentjében, és a Belaruszban folytatott üzleti ügyletei miatt került vizsgálat alá. A múlt hónapban 20 862 eurós bírságra ítélte a szászországi parlament, mert nem fedte fel az OOO Zybulka-Belben való részvételét. A céget 2020 októberében jegyezték be Belaruszban, amikor az országban éppen szétverték a demokráciapárti tüntetéseket.

A Viasna emberi jogi szervezet szerint most több mint 1300 politikai fogoly van Fehéroroszországban. Az országot az EU az évek során többször is szankciókkal sújtotta, legutóbb augusztusban a folyamatos belső elnyomás és az emberi jogok megsértése miatt.

2012-ben L. Simon László akkori fideszes képviselőről derült ki, hogy a szőlőjében baracskai elítélteket dolgoztatnak.

Kiemelt videóink