Egyre több a kórházban ragadt, elhagyott csecsemő, pedig előre figyelmeztették a kormányt

belföld
szeptember 24., 09:07

Már 2023-ban figyelmeztette az Orbán-kormányt a Gyermekjogi Civil Koalíció „a három év alatti, kényszerűen az egészségügyi rendszerben elhelyezett gyermekek” sorsának tarthatatlanságára – írja a Népszava. A szervezet felmérése szerint 2023-ban 50-100-ra nőtt azoknak a csecsemőknek a száma, akiket a kórházban hagytak szüleik, a gyermekvédelem viszont nem tudott gondoskodni róluk, így az egészségügyi intézményben „ragadtak”.

A Gyermekjogi Civil Koalíció akkor azt kérte a döntéshozóktól, vizsgálják ki a „kórházi gyermekügyeket”, tekintse át a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátórendszer hiányosságait, különös tekintettel a csecsemők elhelyezési nehézségeire, örökbefogadásukra, a nevelőszülők helyzetére.

A Népszava azt írja, az ilyen esetekben érvényes örökbefogadási szabályt ugyan könnyítették, de az állami ellátórendszert, a nevelőszülői hálózatot, a családtámogatást nem erősítették meg. A Belügyminisztérium adatai szerint már 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak. Vagyis a 2023-as felméréssel összevetve egy év alatt három-hatszorosára nőtt számuk. A belügy szerint van olyan baba, aki egy éven át kórházban marad.

„Egyre kevesebben vannak a csecsemőket fogadó nevelőszülők, nincsenek különleges, kislétszámú gyermekotthonok, a gyerekvédelmi rendszer pedig nem végzi el a feladatát abban sem, hogy a kisbabák minél hamarabb kikerüljenek a kórházakból, akár a vér szerinti családjuk komplex támogatásával, akár egy megalapozott, mihamarabbi örökbefogadással, ezért emelkedik a kórházban élő csecsemők száma” – mondta a lapnak Katonáné Pehr Erika, a Gyermekjogi Civil Koalíció alapító-vezetőségi tagja.

Azt mondta, „a gyermekvédelemnek mindenképpen alkotmányos kötelessége lenne őket kihozni a kórházból, és elhelyezni őket a gyermekvédelmi rendszerben. Azokat is, akiket majd örökbe fogadnak, és azokat is, akiket nem. Ám nincs hova, és nincs kinek”.

Arról is beszélt, hogy a kórházban maradt kisbabák közül 10-20-nál kezdődött el július óta az örökbefogadási folyamat. Jelenleg 2000 örökbe adható gyerek van Magyarországon, és körülbelül 2700 pár szeretne örökbe fogadni, 60-70 százalékuk 3 év alatti gyereket.

Kiemelt videóink