Pintér Bence: Gyakorlatilag puccsot hajtott végre Győrben a Fidesz

POLITIKA
szeptember 25., 17:28

Miután a viharos utolsó közgyűlésen megfosztották jogköreitől a leendő győri polgármestert a fideszesek, Pintér Bence a Facebookon azt írta:

„Gyakorlatilag puccsot hajtott végre Győrben a Fidesz: a Közgyűlésen megszavazták, hogy döntéseket a törvényesen megválasztott polgármester kizárólag a Fidesz frakcióvezetőjének hozzájárulásával hozhat.”

A Fidesz a keddi közgyűlés előtt pár órával terjesztette elő az önkormányzat működését alapjaiban felforgató szmsz-módosítását, amivel Pintér szerint gyakorlatilag minden hatáskört elvonnak a polgármestertől. „Olyan jogköröket is elvesznek, amiket pont ők adtak az előző polgármesternek. Ez a húzás több mint átlátszó: egyetlen célja, hogy korlátozza az új polgármestert Győr rendbetételében, a Fidesz által elkövetett bűnök felderítésében” – írja.

Pintér szerint a fideszesek „új kamuintézményt is kitaláltak, hogy lépésüket fedezzék: mostantól a polgármester jogait az úgynevezett Frakcióvezetők Értekezlete (FÉ) gyakorolja, ezzel a Fidesz frakcióvezetőjével az élen folytathatják a város teljes körű leuralását, a kassza kiürítését”.

Pintér azt írja, az FÉ-n ugyan a frakcióvezetők és a polgármester is szavazhatnak, de a polgármester szavazata mindössze 31,8 százalékot érne a Fidesz frakcióvezetőjének 63,6 százalékával szemben, ami azt jelenti, hogy így a Fidesz frakcióvezetője gyakorlatilag egyedül dönthet majd azokban a kérdésekben, amikben eddig a polgármester döntött. Ő fogja eldönteni, hogy:

  • milyen napirendi pontokról dönthet a Közgyűlés, és egyáltalán miről tárgyalhat a Közgyűlés;
  • szabadon javasolhat-e bármit az általa vezetett város döntéshozó szervében;
  • mikor ülésezhet a Közgyűlés.
Pintér Bence a győri testületi ülés után 2024. szeptember 24-én.
photo_camera Pintér Bence a győri testületi ülés után 2024. szeptember 24-én. Fotó: Németh Dániel/444

Pintér azt írja, a működési szabályzat módosítása eddig átruházott hatásköröket is elvon a polgármestertől, így szerinte az önkormányzati ügymenet mindennapi működését is súlyosan veszélyeztetik, az ügyintézési idő a többszörösére nőhet.

Pintér szerint ez példátlan korlátozása egy megválasztott polgármesternek Magyarországon, a választói akarat semmibevétele jogászkodással. „A Fidesz – újra – saját maga idézett elő legitimációs válságot Győrben azzal, hogy nem tartja tiszteletben a választások eredményét” – írja.

Pintér megköszönte Rózsavölgyi Lászlónak és Dézsi Csaba Andrásnak, hogy tartózkodtak.

Az új polgármester a Telexnek azt mondta, Győrnek eddig három alpolgármestere volt Dézsi Csaba András mellett, de az új polgármester az új szmsz szerint csak egy társadalmi megbízatású helyettest kérhet fel.

Kiemelt videóink