Trump nem találkozik Zelenszkijjel, hogy megvitassák Ukrajna Oroszország elleni győzelmi tervét

háború
szeptember 25., 16:30

Annak ellenére, hogy ukrán tisztviselők a múlt héten azt állították, Donald Trump volt amerikai elnök e heti washingtoni látogatása során találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, a Trump-kampány egyik tisztviselője azt mondta az AP-nek, nem került sor ilyen találkozóra közöttük.

Zelenszkij és Trump találkozója New Yorkban 2019. szeptember 25-én.
photo_camera Zelenszkij és Trump találkozója New Yorkban 2019. szeptember 25-én. Fotó: Saul Loeb/AFP

Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök is azt mondta, hogy „nem biztos” abban, hogy csütörtöki amerikai látogatása során találkozik-e Zelenszkijjel. „Nem hiszem, hogy valóban a városban leszünk” – mondta újságíróknak a „változékony” programjára és egy esetleges hurrikánra hivatkozva, ami várhatóan a következő napokban éri el az USA déli részét.

Zelenszkij a tervek szerint csütörtökön találkozik Joe Biden amerikai elnökkel és Kamala Harris alelnökkel, hogy bemutassa az Ukrajnára vonatkozó győzelmi tervét. Bár a tervet nem hozták nyilvánosságra, a Times szerint négy kulcsfontosságú pontot tartalmaz:

  1. a NATO kölcsönös védelmi paktumához hasonló, „Trump-biztos” nyugati biztonsági garanciák kérését,
  2. Ukrajna oroszországi kurszki régióba való behatolásának folytatását, ami „területi alkudozási zálogként” működne,
  3. fejlett fegyverek kérését,
  4. nemzetközi pénzügyi támogatást Ukrajna gazdasági fellendülésének biztosítására.

Kijev épp próbálja meggyőzni nyugati szövetségeseit, hogy hagyják jóvá nyugati nagy hatótávolságú rakéták használatát mélyen orosz területen lévő célpontok támadására, de Kijev szövetségesei az eszkalációtól való félelem miatt nagyon óvatosak az ilyen csapások jóváhagyásával kapcsolatban, az ukrán tisztviselők pedig emiatt frusztráltak.

Nyugati tisztviselők igyekeznek „csökkenteni a várakozásokat” Zelenszkij „győzelmi terve” körül, és arról tájékoztatták az újságírókat, hogy az nem jelent nagy „változást” – írta kedden a Bloomberg, hozzátéve, hogy egy meg nem nevezett tisztviselő még „kívánságlistának” is nevezte a tervet.

Zelenszkij a New York Timesnak adott keddi interjújában azt mondta, a Bidennel való találkozóján és a Keir Starmer brit miniszterelnökkel meg Emmanuel Macron francia elnökkel tervezett külön találkozóin továbbra is érvelni fog a terve mellett. „A döntésünk az ő akaratukon múlik” – mondta.

A Bloomberg szerint Ukrajna legalább egyik szövetségese azt sugallta, hogy most „egy új körre” van szükség Putyin felé, akár maga Zelenszkij, akár más világvezetők részéről. Ugyanaznap Zelenszkij az ENSZ Biztonsági Tanácsának azt mondta, az ukrajnai háborút „nem lehet megbeszélésekkel lecsillapítani”, és bírálta azokat a vezetőket, akik megpróbáltak párbeszédet folytatni Moszkvával.

Miközben Zelenszkij tervének célja, hogy Ukrajnát erősebb helyzetbe hozza az Oroszországgal való tárgyalásokhoz, „a pesszimizmus mélyülő érzése” figyelhető meg több nyugati szövetséges körében – írta a Bloomberg, aminek egy tisztviselő azt mondta: bár Kijev „szövetségesei támogatni akarják Ukrajnát, ameddig szükséges”, de „tisztázniuk kell, hogyan nézhet ki a béke”. (Novaya Gazeta)

Kiemelt videóink