Újabb halálraítéltet végeztek ki nitrogéngázzal Alabamában

külföld
szeptember 27., 09:06

A sokat vitatott módszert az 59 éves Alan Miller kivégzésekor alkalmazták egy dél-alabamai börtönben. Az Associated Press szerint Miller körülbelül két percig rángatózott a hordágyon, majd körülbelül hat percig zihálva lélegzett, mire meghalt.

photo_camera Alan Miller Fotó: HANDOUT/AFP

A nitrogéngázzal való kivégzésről az első alkalommal való használata után azt mondták, hogy „hatékony és humánus kivégzési módszernek” bizonyult. Alabama és két másik amerikai állam azért hagyta jóvá a nitrogéngázzal való kivégzést, mert a halálos injekciókhoz használt gyógyszerek beszerzése egyre nehezebbé vált, emiatt kevesebbszer is hajtottak végre halálbüntetést.

Mindezek ellenére többen is sokat vitatott módszernek tartják, az állatorvosok az Egyesült Államokban és Európában elfogadhatatlannak tartják még állatok eutanáziájára is.

A nitrogéngázzal való kivégzés közben tiszta nitrogént vezetnek be a légzőjáratokon, az ebből eredő oxigénhiány végül fulladásos halált okoz.

A technikát januárban alkalmazták először Kenneth Eugene Smith-en, akit már 2022-ben is megpróbálták kivégezni, akkor azonban nem találtak rajta megfelelő vénát, a méreginjekciós kísérlet kudarcba fulladt.

A most kivégzett Millert egy 1999-es lövöldözés miatt ítélték el, három munkatársát ölte meg. (Guardian)

Kiemelt videóink