Végrehajtották az első nitrogéngázos kivégzést az Egyesült Államokban

külföld
január 26., 05:31

Csütörtökön kivégezték Alabama államban Kenneth Eugene Smith-t egy 1988-ban elkövetett gyilkosság miatt. Ő volt az első, akit nitrogéngázzal végeztek ki az Egyesült Államokban. A férfit már 2022-ben is megpróbálták kivégezni, de akkor nem találtak rajta megfelelő vénát, így a méreginjekciós kísérlet kudarcba fulladt.

photo_camera Kenneth Eugene Smith

Az 58 éves Smith két fellebbezést is elvesztett a legfelsőbb bíróságon, egyet pedig a szövetségi fellebbviteli bíróságon. Arra hivatkozott, hogy ez kegyetlen és nem megszokott módja a kivégzésnek.

Alabama és két másik amerikai állam azért hagyta jóvá a nitrogéngázzal való kivégzést, mert a halálos injekciókhoz használt gyógyszerek beszerzése egyre nehezebbé vált, emiatt kevesebbszer is hajtottak végre halálbüntetést.

A nitrogéngázzal való kivégzés során 15 percig gyakorlatilag nitrogént pumpálnak az ember testébe. Ez történt Kenneth Eugene Smith esetében is: a BBC azt írja, a szemtanúk azt láthatták, hogy a férfi két-négy percig vonaglott, és körülbelül öt percig nehézlégzése volt, mielőtt halottnak nyilvánították.

Steve Marshall főügyész szerint a kivégzés „hatékony és humánus kivégzési módszernek” bizonyult. John Hamm, az alabamai büntetés-végrehajtási biztosa pedig azt mondta, Smith reszketése „önkéntelen mozdulatoknak tűnt”. Szerinte „ez mind várható volt, és szerepelt a mellékhatások között, amelyeket a nitrogénhipoxiával kapcsolatban láttunk vagy kutattunk”. (BBC)