Először végeznek ki nitrogéngázzal embert a világon

külföld
január 25., 05:27

Utolsó fellebbezéseit is elvesztette, így csütörtökön kivégzik Kenneth Eugene Smith-t az amerikai Alabama államban. Az 58 éves férfit egy 1988-as bérgyilkosság miatt ítélték halálra.

Smith-t már 2022-ben is megpróbálták kivégezni, azonban nem találtak rajta megfelelő vénát, így a méreginjekciós kísérlet kudarcba fulladt.

Most más módszert alkalmaznak, nitrogént pumpálnak majd a testébe 15 percen keresztül. Ez egy teljesen új kivégzési mód, még soha senkin sem alkalmazták a világon.

Kenneth Smithet hiába próbálták kivégezni 2022. november 17-én. A halálos ítélet végrehajtásának határidejéig, éjfélig nem sikerült vénát szúrniuk a büntetésvégrehajtás szakembereinek, így nem tudták beléadagolni a mérget.
photo_camera Kenneth Smithet hiába próbálták kivégezni 2022. november 17-én. A halálos ítélet végrehajtásának határidejéig, éjfélig nem sikerült vénát szúrniuk a büntetés-végrehajtás szakembereinek, így nem tudták belé adagolni a mérget. Fotó: HANDOUT/AFP

Ügyvédjei szerint fennáll a veszélye, hogy Smith a saját hányásában fullad majd meg, miután a nitrogénes módszert még nem is tesztelték. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa pedig az eljárás leállítását kérte, mert az elgázosítás szerinte kínzásnak vagy más kegyetlen, embertelen bánásmódnak minősülhet.

Alabama állam ezzel szemben azt állítja, hogy a halálraítélt másodperceken belül elveszti majd az eszméletét, és pár perc múlva meg is hal. Az alabamai főűgyész korábban a „talán valaha kitalált leghumánusabb kivégzési módszernek" nevezte a nitrogénes elgázosítást.

(via BBC)