70 éve LSD-zett be Albert Hofmann

2013 április 19., péntek 12:12
  • 1938-ban a svájci vegyész, Albert Hofmann az anyarozs nevű gabonaparazita vizsgálata közben véletlenül feltalálta a lizergsav-dietilamid (LSD-25) nevű alkaloidot.
  • 1943. április 19-én 100 mikrogramm LSD bevétele után biciklire pattant, és hazament.
  • Eredetileg a vérkeringést akarta stimulálni, helyette kulturális forradalmat indított.
  • A CIA és a katonaság illegális kísérletekkel tesztelte.
  • A betiltásáért sokat tettek a legnagyobb rajongói.

Ez volt az első alkalom, hogy ember direkt használt LSD-t, mivel pár nappal korábban Hofmann a baseli laboratóriumában valószínűleg a bőrén keresztül véletlenül érintkezett az anyaggal, amitől rosszul lett, és pszichedelikus képeket látott. 1943. április 19-én Hofmann a laborban direkt csak 250 mikrogrammot vett be, azt feltételezve, hogy így semmilyen hatása sem lesz, aztán az asszisztensével elindult haza biciklin. Útközben pánik tört rá, úgy érezte, hogy megőrül, és a szomszédoktól akart tejet kérni, hogy semlegesíthesse a mérget.

Biciklitripből CIA-flash

Az LSD-t pszichiátriai betegségek kezelésére használták, de az 50-es években a CIA tudományos osztálya is bevetette a titkos és illegális MKULTRA kódnevű projektben, amiben az emberi agy viselkedését kutatták, főleg katonai céllal. Valószínűleg azóta sem csináltak olyan vicces kísérletet, mint amikor a CIA alkalmazottait, katonatiszteket, orvosokat, kormányügynököket, prostituáltakat, elmbetegeket és civileket tanulmányoztak úgy, hogy jellemzően tudtuk nélkül LSD-t adtak be nekik.

A 60-as években kábítószerré minősítették, és betiltották. Sokat tett ezért a pszichológus-író-hippikultfigura Timothy Leary is, aki vallási fanatikusként propagálta a szert, hülyét csinálva magából. Hofmann kísérlete sokakat megihletett: Alexander Shulgin amerikai vegyészt, aki az MDMA-t próbálta pszichiátrián használni, Leary, a Harvard pszichológusa pedig az alkoholizmust szerette volna legyőzni az LSD-vel, emiatt ki is rúgták. Hofmann élete végéig imádta a drogot, 2008-ban halt meg, 102 évesen.

Elveszted az acid

Az LSD az egyik legerősebb hallucinogén, de fizikai függőséget nem okoz. Több órán át hat, stimulálja az érzékelést, az érzelmeket, az emlékezetet és a tudatot, illetve víziókat okoz. Nagyobb dózisnál (500 vagy 1000 mikrogramm) a kábítószerező tér- és időérzékelése teljesen megváltozhat, néhány percet órákként élhet meg, és néha furcsa lényeket láthat. Néhány esetben az LSD hatására hosszú távú vagy maradandó személyiségváltozás is bekövetkezhet. Növeli a kreativitást, és nagy adagoknál felléphet a szinesztézia, vagyis úgy érezhetik, hogy hangokat látnak, és színeket hallanak. A hatása hullámtermészetű, normális és betépett állapotok váltják egymást. Fotó: REUTERS / Daniel Munoz

Az idegrendszerre a meszkalinhoz és az efedrinhez hasonlóan hat. Okozhat pupillatágulást, szédülést, nyál- és nyálkaképzést, köhögést, pirulást, hidegrázást, libabőrt, testhőmérséklet-növekedést, felgyorsult szívverést, izom- és állkapocsgörcsöt, émelygést és hányingert. A hatást gyorsan csökkentheti, és a tripet is leállíthatja a válium.

Varázslók

Az LSD fogyasztható adagja szabad szemmel nem látható mennyiség, ezért folyadékban oldják fel. A dílerek leginkább mikrodot, zselé vagy bélyeg formában árulják. Utóbbi a legelterjedtebb, kb. negyede egy átlagos postai bélyegnek, és általában a nevére utaló rajz díszíti. A bélyegek jellemzően koncentrátumban és tisztaságban különböznek egymástól. Megszámlálhatatlan variáns létezik, de híres például a Varázsló vagy Asterix, a Bart Simpson, a Nagy láb, a Ribizli, a Buddha, a Biciklis vagy Dupla Hofmann és a Napocska. Előfordul, hogy LSD-ként ALD-52-t (Sunshine) adnak el - ez hatásában nagyon hasonlít az LSD-hez, de sokkal gyengébb.

Steve Jobs az élete egyik legfontosabb pillanatának tartotta azt, hogy kipróbálta az LSD-t. A Beatles összes tagja élt vele (Lennonnak és Harrisonnak egyébként 1965-ben a tudtuk nélkül LSD-t adott a fogorvosuk), és írtak hozzá dalokat is. A Pink Floyd és a Black Sabbath is sokat köszönhet a drognak. Aldous Huxley, miután Hollywoodba ment, rendszeres fogyasztójává vált, és amikor már rákban haldokolt, utolsó erejével megkérte a feleségét, hogy 100 mikrogramm LSD-t adjon be neki.

Hofmann a haláláig úgy vélte, hogy az LSD-t nagy kár volt világszerte betiltani, és “problem child”-ként írt a kábítószeréről, amit szerinte a 60-as évek beatmozgalma teljesen félreértelmezett, és rossz irányba vitte el a tíz évig a pszichoanalízisben sikeresen használt LSD-ről szóló diskurzust. Az USA-ban 2000 után az LSD-használók száma a töredékére esett vissza, miután lecsaptak a legnagyobb LSD-gyárra.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt