Majdnem kemény kérdést tettek fel Orbánnak a közrádióban

POLITIKA
2013 május 03., 08:56

Orbán Viktor ismét a Kossuth rádió péntek reggeli műsorának vendége volt. A miniszterelnököt Kiss Gábor István kérdezte Európiáról, válságról, a titkosszolgálati botrányról, de az igazán durva kérdések akkor jöttek, amikor a trafikügy került szóba. Kiss Gábor István majdnem kemény kérdést tett fel Orbánnak, de aztán szerencsésen továbblendültek.

Kiss már eleve erős felütéssel hozta szóba a trafikügyet:

Kis túlzással azt lehet olvasni az újságokban, hogy az összes fideszes képviselő valamennyi családtagja, ha akarta, ha nem, trafiktulajdonos lett. Illetve hát azt is lehet már a mai lapokban olvasni, hogy vitathatatlanul baloldali politikusok lettek trafiktulajdonosok. Mit láttunk itt magunk előtt pontosan? Van itt politikai korrupció?

Orbán szerint ez fontos kérdés, de előtte szeretne a lényegről beszélni. Magyarországon évente 35 ezer ember hal meg a dohányzás következtében, a 35 ezer ember halálán pedig nagyon sokan, főleg a külföldi multik, nagyon jól keresnek. Népegészségügyi okokból nyúltak a kérdéshez, de közben megpróbálták megoldást a kormány általános gazdaságpolitikájának a keretei közé illeszteni: a multik hasznát próbálják a magyar kis- és középvállalkozásoknál tartani.

photo_camera MTI Fotó: Soós Lajos

Ezért Orbán szerint ez nemzeti kérdés: ha a profit egy nemzetközi cégtől egy magyar emberhez kerül, aki történetesen baloldali, annak ő örül. "Nemzeti szempontból nincs különbség jobb és baloldali trafikosok között."

Orbán egy dolgot nem fog megengedni, hogy ezt az átalakítási folyamatot bárki bármilyen eszközzel megakadályozza. Ezért nem nyilvános most minden információ, de a szerződések megkötése után mindent nyilvánosságra fognak hozni.

Vannak, akik évtizede főállásban trafikot üzemeltettek, most is pályáztak, de mégsem nyertek., velük külön kell foglalkozni. Az ugyanis becsületbeli ügy, hogy ők a megélhetésük forrását nem veszíthetik el. Most ennek megoldására keresik a jogi lehetőségeket, Orbán a technikai részleteket még kerülné, de az utasítása világos.

  • Ezután szóba került a közadatigényléssel kapcsolatos törvénymódosítás is. Előbb egymás szavába vágva mondják el, miért nem kötődik ez a trafikügyhöz.

Indulásként a riporteri kérdés:

Megnézve és kézbe véve ezt a jogszabály-módosítást és mások interpretációját nem elfogadva, nincs szerintem összefüggés a trafikpályázat titkossága és a jogszabály-módosítás között, az a gond ezzel, hogy nem egyeztethető össze...

Majd egymás szavába vágva egyeznek meg abban, hogy a törvény csak 2014. márciusában lép hatályba, szóval semmi köze a trafikokhoz. Az, hogy egyes ki nem adott adatok miatt indított perek majd esetleg akkor fognak másodfokra érni, nem került szóba.

Viszont jött a műsor egyetlen igazi újságírói kérdése:

Az önök által az alkotmányos alapértéknek tartott, hogy minden közpénzre vonatkozó adat közérdekű adat, ugye ezt önök beleírták az alkotmányba, szerintem ezzel nem fér össze az, hogy a hivatalnok lustaságára hivatkozva korlátozható az adatmegismerés

Erre Orbán:

A hivatalnok lustaságára soha semmilyen ügyben nem lehet hivatkozni, mint ahogy a kőműves se hivatkozhat arra, hogy azért nincs kész a ház, mert lusta volt felhúzni a falat. Ezt azt érvelést nem is tudom elfogadni.

És ennyi. Kiss Gábor István nem kérdez vissza, nem érzi úgy, hogy egyáltalán nem kapott választ a kérdésére. Hanem inkább rákérdez a titkosszolgálati botrányra. Ami kapcsán amúgy Orbán szerint a kulcskérdés, hogy ki adott megbízást a magyar titkosszolgálat vezetőjének, hogy szervezett bűnözőkkel szűrje össze a levet. Ezt fogják kivizsgálni.

photo_camera MTI Fotó: Soós Lajos

Orbán szerint fontos, hogy a jobboldalon is tudják, hogy ebben a sztoriban nem a baloldali választók keveredtek bele. Mert a baloldaliak sem azért szavaztak a szocialistákra hogy aztán embert ölt bűnözőkkel szövetkezzenek.

A műsor első felében amúgy főleg az Unióról volt szó. Röviden összefoglalva:

  • túlzott-deficit eljárás: Orbán szerint Magyarország megtette, amit megtehetett, "ez a kérdés már nem Magyarországról szól, hanem Európáról". Európa pedig igazságtalan, például mert tárgyalások nélkül ítélnek ügyekben.

Ekkor úgy dönt, hogy nem is morog tovább, inkább megvárja a pénteki döntést.

  • eljárások Magyarország ellen: két új ügy merült fel. Az egyik, hogy a kommersz röviditalokat máshogy adóztatja a magyar kormány, mint az igazi gyümölcsből készülteket. De Orbán szerint ez így helyes, ez maximum Brüsszelnek és a szeszipari lobbinak nem tetszik. A másik brüsszeli kérés az volt, hogy a tengeri hajóinkon léptessünk életbe átalakításokat. Most éppen válaszlevelet ír a kormány, hogy Magyarországnak nincs is tengere, ezért ez nem számít fontos ügynek.
  • bírósági ügyek áthelyezése: "Ez a műsor nem arra való, hogy én indulatos kifejezéseknek teret adjak, de valóban vérlázítónak kell neveznünk, hogy előzetesből kiengedtek olyan bűnözőket, akik idős embereket öltek meg" - mondta el a miniszterelnök. Mindezt ráadásul csak azért, mert a magyar igazságszolgáltatás négy év alatt nem tudta kezelni az ügyet. Ezeket az akadályokat kell most eltávolítani.
  • monitoring eljárás: Orbán szerint bizonyítottá vált, hogy előbb volt az ítélet, mint hogy megvitatták volna a dokumentumot. AZ ilyen ügyek miatt mondja azt, hogy az európai intézmények igazságtalanul bánnak a nemzetekkel. Anyagi ügyek vannak a háttérben, az fáj nekik, hogy több száz milliárd forintot nem tudnak kivinni az országból. Közben meg nem találnak rajtunk fogást semmilyen demokratikus norma szempontjából.
  • válság: nem világgazdasági válság van, hanem európai. Európa ma frusztrált, miközben a magyar válságkezelés sikeres: magas bankadó, alacsony jövedelemadó, rezsicsökkentés, nyugdíjrendszer átalakítása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.