Egy atomháborúban a saját katonáik jelenthetik a legnagyobb veszélyt az amerikai seregre

külföld
2013 május 08., 11:42

Áprilisban az amerikai légierőnél titokban leszereltek tizenhét tisztet a legnagyobb felelősséggel járó pozícióból. Mindannyian rendelkeztek a felhatalmazással, hogy nukleáris rakétákat indítsanak el. A levelezésben az egység helyettes parancsnoka arról írt, hogy "rohadás van" a tisztek között, és az egység krízisben van. Az még nem derült ki, hogy pontosan mi állt az elbocsájtások mögött, de egy a kilövési képességekről szóló értékelés biztos szerepet játszott ebben.

tumblr_li6qfmHFY11qbuchfo1_500

Érhetően ez az amerikai hadsereg egyik legérzékenyebb posztja: az itt szolgáló tisztek felügyelik az interkontinentális ballisztikus rakétákat, és éjjel-nappal bármikor képesek elindítani őket, ha megkapták az elnöki parancsot.

Az egységnél százötven katona szolgál, soha nem fordult még elő olyan, hogy ilyen tömegesen szórtak volna ki innen tiszteket. Korábban már a Pentagon is jelezte, hogy a légierőnél belelustulhattak a szovjetekkel vívott hidegháborús meccsbe, és már egy ideje nem veszik komolyan a nukleáris fenyegetés mértékét. Egy márciusi felmérés okozhatta most a kirúgási hullámot, amikor sokan elégségesre vizsgáztak a Miunteman III rakéták indításából. Bár más feladatoknál jobban teljesítettek, az elöljárók mégis a tömeges leszerelés mellett döntöttek.

A tizenhét lefokozás mellett még egy fegyelmi eljárást is indítottak egy tiszt ellen, akit azzal vádolnak, hogy szándékosan megsértette a biztonsági szabályokat, miknek következtében az indítókódok illetéktelen kezekbe is kerülhettek volna. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mi történt, de a rakéták biztonsága a hivatalos közlések szerint nem forgott valós veszélyben.

További részletek a légierőnél tapasztalt bénázásokról az AP riportjában.

 

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.