A baltás nem volt elég

külföld
2013 május 11., 08:00
photo_camera Heydar Aliyev a Pentagonban 1997-ben.

Ennél komolyabban aligha vehetné a keleti nyitás politikáját a kormány. A baltás gyilkos elengedése után újabb látványos gesztussal udvarolnak Azerbajdzsánnak. A Magyar Posta Azerbajdzsán budapesti nagykövetségével közösen emlékbélyeget adott ki Heydar Aliyev kilencvenedik születésnapjára. Gondolom mondanom sem kell, hogy ki az a Heydar Aliyev. De ha mégis, akkor:

Heydar Aliyev gyerekkora a sajátos rendezési elvek alapján rendeződő szovjet irattárak homályába veszik. Az biztos, hogy míg a hivatalos életrajza szerint a bakui egyetemen tanult, valójában a leningrádi KGB-akadémia alumnusa. Politikai karrierjét 1944-ben az azerbajdzsáni szovjet szocialista köztársaság állambiztonsági kommiszariátusában kezdte, amit Sztálin halála után reformáltak meg a KGB-vé. Itt 1964-re vezérőrnagyi rangig és parancsnokhelyettesi beosztásig jutott.

Azerbajdszán párttitkárává maga Leonyid Brezsnyev nevezte ki, a központi bizottságba pedig Jurij Andropov vette be. Gorbacsov alatt már rosszul állt a szénája, hazájában vizsgálat indult ellene a maffiakapcsolatai miatt, mire ő kirúgatta a vizsgálódó ügyészt. Aztán valószínűleg megszervezte az első pogromokat a karabahi örmények ellen.

A Szovjetunió szétesésekor nem Aliyev volt a függetlenedő Azerbajdzsán elnöke - ő az örményországba beékelődött nahicseváni exklávét vonta uralma alá. A hatalmat puccsal szerezte meg 1993-ban, majd 2003-ban a fiának adta át. Közben elvesztette az ország 13 százalékát, amikor megpróbálta legyőzni a karabahi örményeket.

A bélyegről magáról sajnos még nem találtunk képet, de az azeri állami hírügynökség beszámolója szerint a vezér életútjának különbüző állomásait bemutatva igyekszik felhívni a magyar közvélemény figyelmét szerepére Azerbajdzsán fejlődésében.

UPDATE: Ami nekem nem, Tamas Istvan Kiss és Róbert Joós kommentelőinknek sikerült. Megtalálták a bélyeget az azeri állami hírügynökség, illetve a Magyar Posta honlapján. Köszönjük, Tamás (István?) és Róbert!

(Via News.Az)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.