Frakció a politikai tanácsadónak nem vájja ki a szemét

POLITIKA
2013 május 16., 10:54
  • A Fidesz imádja a Századvéget
  • Az MSZP kevés pénzt is sokfelé terít szét
  • A Jobbik leginkább külpolitikai elemzésekre költ

A parlamenti frakciók szerződését vizsgálva egyértelmű kép rajzolódik ki: senki sem szeret annyira politikai tanácsokat vásárolni, mint a Fidesz országgyűlési frakciója, és a Fidesz-frakció senkitől sem szeret annyira politikai tanácsokat vásárolni, mint a Századvégtől és holdudvarától.

Giró-Szász András, a frakciósztár

2011 és 2013 között a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató legalább 19,9 millió forintot kapott a parlament legnagyobb frakciójától. Ebből 9,6 millió forint "kommunikációs tanácsadásra", a maradék pedig "szakirodalmi mű készítésére" ment el.

photo_camera MTI Fotó: Illyés Tibor

A kormánypárt kifejezetten bőkezű a Századvég egykori ügyvezető igazgatójával, a ma kormányszóvivőként működő Giró-Szász Andrással is. Az ő Strategopolis nevű cége - ebben 2011. szeptember 30-ig, kormányszóvivői kinevezéséig volt tulajdonos, akkor adta el üzletrészét Molnár Norbertnak, akiről lesz még szó a cikkben - szintén kommunikációs tanácsadásban és szakirodalmi művek készítésében indult az utóbbi három évben, össesen mimimum 26 millió forint díjazásért cserébe. Ehhez érdemes még hozzáadni azt a közel 10 millió forintot is, amit Giró-Szász saját ügyvédi irodája kapott a Fidesz-frakciótól. Giró-Szász kormányszóvivői kinevezése óta ügyvédi tevékenységét is szünetelteti.*

UPDATE (2013. 05. 17., 15:44) Giró-Szász András helyreigazítást küldött lapunknak.

A Századvéghez kötődő tanácsadókat egyébként is nagyon kedveli a kormánypárti frakció. Kitta Gergely, Schultz Gábor, Kern Tamás és Molnár Norbert az utóbbi három év jelentős részében gyakorlatilag havi apanázst kaptak a Fidesztől. Ezekből a havonta 600-900 ezer forint között mozgó összegekből a négy szzadvéges összesen 10-15 millió közötti összegeket tehetett zsebre, többnyire valamiféle "tanácsadás" címén.

A Fidesznél a Századvég mellett csak egyetlen kishal, a Nézőpont Intézet rúghat labdába. A jobboldali lapok által kedvelt közvéleménykutatásairól közismert cég 6,3 millió forintot kapott a kormánypárt frakciójától "politikai helyzetelemzésért", 900 000 forintot pedig "politikai jelentésért". A Nézőpont médiafigyelő cégét, a Médianézőt. a KDNP frakciója is díjazta 2,9 millió forinttal, hírösszefoglalók készítéséért.

Szegény szocialista mindennel főz

A Fidesznél lényegesen kisebb költségvetésből gazdálkodó szocialista frakció nem kötelezte el magát egyetlen cégcsoport mellett, és több forrásból is szereznek be politikai tanácsokat. A nagyon találó nevű Politbüro (központi bizottság politikai bizottság [javítva 2013. 05. 16., 17:55]) Bt. például összesen 6,75 millió forint értékben szolgáltatott tanácsokat "aktuálpolitikai és szakpolitikai kérdésekben". A cég üzletvezetője a médiapolitológus Lakner Zoltán.

A szocialisták 7,6 millió forint értékben vettek tanácsokat az "Európai Uniót érintő politikai kérdésekben" a Közpolitikai Megoldások Intézete Kft-től. 6,5 milliót fizettek tanácsadásért annak a Weber und Mill nevű cégnek is, amelynek ügyvezetője Koltai Péter, aki volt informatikai miniszteri biztos is, valamint a Magyar Bálint oktatási tárcájához köthető furcsa háttérintézmény, az Educatio Kht. ügyvezetője. Érdekes,  hogy 2011-ben még az a Szigetvári Viktor is kapott 2 millió forintot a szocialistáktól kommunikációs tanácsadásra, aki ma már Bajnai Gordon legszűkebb stábjának kulcsembere.

Vulkán-Vona tengely

A Jobbik egészen ezoterikus célokra is szeret pénzt adni, így kerülhetett a képbe az Iránytű Intézet, amely "Az izlandi válság tanulságai" címmel írt tanulmányt a pártnak, 1,9 millió forintért. Izland különösen izgalmas lehet a Jobbik számára, ők a White Heaven Kft-nek is adtak 800 000 forintot válságkezelés címen. Az Iránytű Intézettel a Jobbik kifejezetten bőkezű, 2 millió forintért vettek például egy "A nemzeti és európai identitás kölcsönviszonya magyar szemen keresztül" című tanulmányt is, és 1,6 milliót adtak EU-tagságunk "kritikai elemzéséért". Az Iránytű úgyvezetője az a Forrai Richárd, aki egyben a Barikád című lap kiadója is, valamint Vona Gábor személyes tanácsadója, a Jobbik korábbi frakcióigazgatója.

photo_camera MTI Fotó: Komka Péter

A szélsőjobboldali pártot általában is nagyon izgatják a külpolitikai kérdések, így 3,9 millió forinttal honorálták a Sententa Nostra Kft-t, amiért cserébe az "Oroszország a nagy külpolitikai sakktáblán - Geopolitikai lehetőségek és biztonságpolitikai kihívások" című tanulmánnyal gazdagodtak. A cég vezetője az a Tari Attila István, aki évekkel ezelőtt a Jobbik keresztállítási akcióinál volt aktív.

(Az adatgyűjtésben segített Haszán Zoltán, Herczeg Márk és Király András.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.