Frakció a politikai tanácsadónak nem vájja ki a szemét

POLITIKA
2013 május 16., 12:54
  • A Fidesz imádja a Századvéget
  • Az MSZP kevés pénzt is sokfelé terít szét
  • A Jobbik leginkább külpolitikai elemzésekre költ

A parlamenti frakciók szerződését vizsgálva egyértelmű kép rajzolódik ki: senki sem szeret annyira politikai tanácsokat vásárolni, mint a Fidesz országgyűlési frakciója, és a Fidesz-frakció senkitől sem szeret annyira politikai tanácsokat vásárolni, mint a Századvégtől és holdudvarától.

Giró-Szász András, a frakciósztár

2011 és 2013 között a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató legalább 19,9 millió forintot kapott a parlament legnagyobb frakciójától. Ebből 9,6 millió forint "kommunikációs tanácsadásra", a maradék pedig "szakirodalmi mű készítésére" ment el.

photo_camera MTI Fotó: Illyés Tibor

A kormánypárt kifejezetten bőkezű a Századvég egykori ügyvezető igazgatójával, a ma kormányszóvivőként működő Giró-Szász Andrással is. Az ő Strategopolis nevű cége - ebben 2011. szeptember 30-ig, kormányszóvivői kinevezéséig volt tulajdonos, akkor adta el üzletrészét Molnár Norbertnak, akiről lesz még szó a cikkben - szintén kommunikációs tanácsadásban és szakirodalmi művek készítésében indult az utóbbi három évben, össesen mimimum 26 millió forint díjazásért cserébe. Ehhez érdemes még hozzáadni azt a közel 10 millió forintot is, amit Giró-Szász saját ügyvédi irodája kapott a Fidesz-frakciótól. Giró-Szász kormányszóvivői kinevezése óta ügyvédi tevékenységét is szünetelteti.*

UPDATE (2013. 05. 17., 15:44) Giró-Szász András helyreigazítást küldött lapunknak.

A Századvéghez kötődő tanácsadókat egyébként is nagyon kedveli a kormánypárti frakció. Kitta Gergely, Schultz Gábor, Kern Tamás és Molnár Norbert az utóbbi három év jelentős részében gyakorlatilag havi apanázst kaptak a Fidesztől. Ezekből a havonta 600-900 ezer forint között mozgó összegekből a négy szzadvéges összesen 10-15 millió közötti összegeket tehetett zsebre, többnyire valamiféle "tanácsadás" címén.

A Fidesznél a Századvég mellett csak egyetlen kishal, a Nézőpont Intézet rúghat labdába. A jobboldali lapok által kedvelt közvéleménykutatásairól közismert cég 6,3 millió forintot kapott a kormánypárt frakciójától "politikai helyzetelemzésért", 900 000 forintot pedig "politikai jelentésért". A Nézőpont médiafigyelő cégét, a Médianézőt. a KDNP frakciója is díjazta 2,9 millió forinttal, hírösszefoglalók készítéséért.

Szegény szocialista mindennel főz

A Fidesznél lényegesen kisebb költségvetésből gazdálkodó szocialista frakció nem kötelezte el magát egyetlen cégcsoport mellett, és több forrásból is szereznek be politikai tanácsokat. A nagyon találó nevű Politbüro (központi bizottság politikai bizottság [javítva 2013. 05. 16., 17:55]) Bt. például összesen 6,75 millió forint értékben szolgáltatott tanácsokat "aktuálpolitikai és szakpolitikai kérdésekben". A cég üzletvezetője a médiapolitológus Lakner Zoltán.

A szocialisták 7,6 millió forint értékben vettek tanácsokat az "Európai Uniót érintő politikai kérdésekben" a Közpolitikai Megoldások Intézete Kft-től. 6,5 milliót fizettek tanácsadásért annak a Weber und Mill nevű cégnek is, amelynek ügyvezetője Koltai Péter, aki volt informatikai miniszteri biztos is, valamint a Magyar Bálint oktatási tárcájához köthető furcsa háttérintézmény, az Educatio Kht. ügyvezetője. Érdekes,  hogy 2011-ben még az a Szigetvári Viktor is kapott 2 millió forintot a szocialistáktól kommunikációs tanácsadásra, aki ma már Bajnai Gordon legszűkebb stábjának kulcsembere.

Vulkán-Vona tengely

A Jobbik egészen ezoterikus célokra is szeret pénzt adni, így kerülhetett a képbe az Iránytű Intézet, amely "Az izlandi válság tanulságai" címmel írt tanulmányt a pártnak, 1,9 millió forintért. Izland különösen izgalmas lehet a Jobbik számára, ők a White Heaven Kft-nek is adtak 800 000 forintot válságkezelés címen. Az Iránytű Intézettel a Jobbik kifejezetten bőkezű, 2 millió forintért vettek például egy "A nemzeti és európai identitás kölcsönviszonya magyar szemen keresztül" című tanulmányt is, és 1,6 milliót adtak EU-tagságunk "kritikai elemzéséért". Az Iránytű úgyvezetője az a Forrai Richárd, aki egyben a Barikád című lap kiadója is, valamint Vona Gábor személyes tanácsadója, a Jobbik korábbi frakcióigazgatója.

photo_camera MTI Fotó: Komka Péter

A szélsőjobboldali pártot általában is nagyon izgatják a külpolitikai kérdések, így 3,9 millió forinttal honorálták a Sententa Nostra Kft-t, amiért cserébe az "Oroszország a nagy külpolitikai sakktáblán - Geopolitikai lehetőségek és biztonságpolitikai kihívások" című tanulmánnyal gazdagodtak. A cég vezetője az a Tari Attila István, aki évekkel ezelőtt a Jobbik keresztállítási akcióinál volt aktív.

(Az adatgyűjtésben segített Haszán Zoltán, Herczeg Márk és Király András.)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.