Mi a közös a Videoton FC tulajdonosában, Medgyessy Péter vejében és Vizoviczki László vendéglátóipari vállalkozóban?

Egyéb
2013 május 23., 15:52

karmacafe
Garancsi Istvánt Orbán Viktor eddig kedvenc NB I-es focicsapata, a Videoton tulajdonosaként ismerte meg az ország. A félreértések elkerülése végett, Garancsi valóban akkor lett a Videoton tulajdonosa, amikor a klub Orbán Viktor érdeklődését is felkeltette. 2007. október 31-én, a Felcsút FC Kft.-vel egyidőben szerzett "minősített többségű befolyást biztosító üzletrészt" a labdarúgóklubot működtető Fehérvár FC Kft.-ben. A Felcsút FC-ben pedig két hónappal később Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és földbirtokos "vezető tisztségviselő" lett. Garancsi 2009 májusában aztán felvásárolta a Felcsút FC-t is, de ez történetünk szempontjából már lényegtelen.

Az viszont nem, hogy 2010. május 12. óta a Fehérvár FC egyik felügyelőbizottsági tagja Tamási László. Tamási és Garancsi már a futball előtti időkből ismerik egymást.

Mert ugyan Garancsit futballklub-tulajdonosként ismerte meg az ország, ennél szerteágazóbb az üzleti múltja. Most nem sorolnánk fel azt a kétszáznál is több céget, amelynek közvetlenül vagy közvetve a tulajdonosa, és amelyek közül megdöbbentően sokat hívnak Sinvestnek. Minket csak egy érdekel.

A Karma Café Kft., amit Garancsi és Tamási 2003. augusztus 26-án alapított Színi Bélával, aki hat évvel később feleségül vette Tornóczky Anitát. Aki Medgyessy Péter nevelt lánya, hogy egy másik miniszterelnököt is belekeverjünk a történetbe. Szinit a bulvárlapok beszámolóikban több budapesti szórakozóhely tulajdonosaként jellemezték, pedig eddigre az Opten cégadatbázisa szerint egyetlen cégben sem volt sem tulajdonos, sem cégjegyzésre jogosult.

A Karma Caféból például 2005. május 27-én vásárolta ki Tamási, egy hónappal azelőtt, hogy másik közös vállalkozásukat, a Karma Tető Kft.-t eladták volna két román állampolgárnak, akik alatt az eredetileg vendéglátóipari vállalkozás építőipari céggé alakult, majd Villany-Tető Kft. néven fantomizálódott.

A Karma Café nem jutott erre a sorsra, a céggel ennél sokkal izgalmasabb dolgok történtek. 2008. június 10-én, amikor Garancsi már a Videoton tulajdonosa, Mészáros Lőrinc pedig a Felcsút vezető tisztségviselője volt, a Karma Café tulajdonost váltott. A vevő a CP-Invest volt. Az a CP-Invest, ami nyolc hónappal korábban már vett magának egy vendéglátóhelyet a Liszt Ferenc téren, a Cafe Incognitót. Meg még a Dokkot, a Sziget Cafét és a többi szórakozóhelyet, amit az éjszaka urához, V. Lászlóhoz kötnek. Nem véletlenül. A CP-Invest V. László cége.

UPDATE 2013. 05. 26: A cikk szereplői ezt a helyreigazítást küldték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.