Játék! Találja ki, melyik Amnesty-ellenes nyilatkozat magyar és melyik dél-szudáni!

politika
2013 május 24., 06:24
comments 1

Jó, mondjuk annyira nem lesz nehéz, mert Jubában azért még nincs szó Bajnai Gordonról, a Fidesz szóvivője pedig egyelőre nem foglalkozott a dél-szudáni eltűnésekkel. Ezek viszont igazából csak részletkérdések ahhoz képest, ha egymás mellé tesszük a két szöveget, ahogy a Dél-Szudánban kutató Markóferkó tette.

Ma reggel megint arra ébredtünk, hogy alaptalan és hamis állításokkal próbálnak nyomást gyakorolni Magyarországra, hiszen a kommunista Tavares-jelentést követően most az Amnesty International írt jelentést Magyarországról.

A dél-szudáni igazságügyminiszter csalódását fejezte ki az Amnesty International éves jelentése miatt, amely szerinte nem ad korrekt képet a világ legfiatalabb országának kormányáról.

A szóvivő szavai szerint a szervezet jelentésében mutatott hamis Magyarország-képet a Gyurcsány-Bajnai-szövetségtől már megszokhatták, és ezek az érvek visszaköszönnek az ország külföldi lejáratásában. Arra is kitért: az Amnesty International támogatóként megjelent a “Bajnai-gárda mögött”, amikor az a fiatalokat “a Fidesz-székházba küldte törni-zúzni”.

John Luk Jok miniszter szerint a jelentés ténybeli hibákkal és pontatlanságokkal van tele.

A szóvivő szerint a szervezet jelentése “a baloldal lemezét tette fel” a romakérdés tekintetében, hiszen arra hivatkozik, hogy Magyarországon erőszakos cselekményekkel üldözik a romákat. Ez azonban 2008-ban és 2009-ben történt, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányok időszaka alatt, most pedig a feltételezett elkövetők bíróság előtt állnak.

A jelentés számos megállapítása nem bizonyított, vagy nem támasztják alá empirikus bizonyítékok. A jelentés szerzői nem fedik fel a forrásokat, ezért nem lehet őket megbízhatónak tekinteni.

Hoppál Péter nem kívánt hozzáfűzni semmit ahhoz, hogy a jelentés bírálja az új magyar alkotmányt, amely a házasság fogalmát egy férfi és egy nő közötti kapcsolatként értelmezi. A Fidesz szóvivője úgy vélekedett: nem újdonság az a jelenség, amely Magyarországra alaptalan vádakat zúdít, és amely különféle jelentésekben megpróbálja lejáratni a magyar embereket, hiszen Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is külföldről próbál nyomást gyakorolni Magyarországra, és Bajnai Gordont is külföldről pénzelik. Szerinte a magyar embereknek elegük van abból, hogy a baloldal a külföldet használja fel Magyarország nyomás alá helyezéséhez. “Nem hagyjuk magunkat gyarmatosítani.

A jelentés tele van vádaskodással és szóbeszéddel, amelyekkel csak feltűnést akartak kelteni. Szó esik a tüntetésekről, de arról nem, hogy megöltek 26 embert, akiknek semmi közük nem volt a vitás kérdésekhez. Bár Dél-Szudánban senki nem tűnt el politikai okból, a jelentés ellentmondásba keveredik magával, amikor azt írja, a kormány tudtával tűnt el néhány ember.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.