Legyél ott, ahol Farkasházy Tivadar lesz!

2013 május 26., vasárnap 10:26

Akkora Wagner-emlékelőadás lesz júniusban, hogy az univerzum legbetiltottabb Wagner-rajongója, Farkasházy Tivadar is megnyalja majd mind a 20 ujját!

Négy nappal Trianon évfordulója és Gyurcsány Ferenc születésnapja után a Művészetek Palotája bemutatja a 200 éve született Richard Wagner egyetlen komikus operáját, A nürnbergi mesterdalnokokat. A rendező, Michael Schulz még nem érkezett meg Budapestre.

 

A nürnbergi mesterdalnokokban a cselekmény igazi, vagy a valóságoshoz nagyon hasonló személyeket kelt életre. Az egyik főszereplő, Hans Sachs nürnbergi varga 1494 és 1576 között tényleg élt, mintegy 6 ezer költeményt és 4 ezer dalt hagyott hátra. A jelmeztervező azt mondta:

„Az emberi erények és gyarlóságok állnak a koncepció középpontjában. Egy példa: Sixtus Beckmesser, a szintén létezett dalnokverseny egyik bírája, a fontoskodó városi írnok jellemének görcsös, folyton megfelelni vágyó, és örökké számító voltát emeljük ki.”

Hans Sachs, aki pártfogásába veszi a fiatal hőst, Stolzingi Waltert, ugyancsak különös egyéniség, a többiek fölött állónak érzi magát, hiú, sokat filozofál, a gondolataiban folyamtos önreflexió jelenik meg. Renée Listerdal a látványról szólva elmondta, tekintve, hogy a kiváló akusztikájú hangversenyterem nélkülözi a színházi eszközöket a színpadkép ennek megfelelően igen egyszerű és jelképes lesz. Nürnberg látképe, az ősei révén a Gyulához közeli Ajtósról származó nürnbergi rézmetsző, Albrecht Dürer képein jelenik majd meg. A jelmezek az először hangversenytermi estélyi öltözetekből fokozatosan változnak át egyszerű, szinte kortalan, hétköznapi ruhákká.

Aki lemarad, nem marad feltétlenül ki: az előadás június 15-én és 23-án is látható a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Fischer Ádám vezényletével.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt