https://444.hu/assets/2013-05-26T181050Z_1816163714_LR2E95Q1EHRME_RTRMADP_3_FILM-CANNES.jpg

Művész-tinileszbiszexfilm kapta a cannes-i fődíjat

KULTÚRA
2013 május 26., 18:58

A két kamaszlány leszbikus szerelméről szóló, merész erotikus jelentekkel operáló Adele élete című francia film nyerte a 66. Cannes-i Filmfesztivál fődíját. (Közben Párizsban több mint százezren tüntettek a melegek házasságát engedélyező törvény ellen.) A tunéziai származású rendező, Abdellatif Kechiche két főszereplőnőjével Brazzers-kompatíbilis csókjelenet keretében vette át a díjat vasárnap este.

A zsűri nagydíját a Coen testvérek új filmje kapta: az Inside Llewyn Davis című zenés alkotás az amerikai folk Bob Dylan előtti hőskorát dolgozza föl. (A zsűri elnöke egyébként Steven Spielberg volt.) Zsűridíjas lett még a japán Korida Hirokazu Apja fia (Like father, like son) című filmje.

A legjobb rendezés díját a mexikói Amat Escalante kapta. Heli című filmjének témája - meg fognak lepődni! - a mexikói drogmaffia.

A legjobb forgatókönyvet a kínai Csang Ko-csia írta (Touch of Sin - A bűn érintése).

A legjobb színésznő Bérénice Béjo lett, aki az Oscar-díjas iráni Aszgar Farhadi első külföldön forgatott filmjében, a Past címűben főszerepelt nagyot. A legjobb férfi alakításért az amerikai Bruce Dernt díjazták (Nebraska).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.