https://444.hu/assets/girlsboys.jpg

Jöhet a szexizmusper a lányok ingyenes belépője miatt?

életmód
2013 május 28., 05:52
  • Sok helyen csak a férfiaknak kell belépőt fizetni
  • Egy férfi megelégelte ezt
  • Az Egyenlő Bánásmód Hatóság most először vizsgálhat ilyen ügyet
  • A kérdés az lesz, van-e ésszerű indoka az árak közötti különbségnek

Érezhetően felrázta az olvasókat a hétvégén a férfiak elnyomásával szembeszálló Teczár Szilárd története, aki elhatározta, ombudsmanhoz fordul, mert a Doboz nevű budapesti szórakozóhelyen férfiaknak ezer forint volt a belépő, nőknek viszont ingyenes.

A kanbulik ellen

Nyílt levelét rengeteg megosztották és kommentelték a legkülönfélébb megközelítésekből. A levélíró megkapta azt is, hogy ne csodálkozzon, ha senki sem akar majd vele lefeküdni, azt is, hogy miért fáj neki az, hogy a helyek a nőkkel szemben “figyelmesek” és leggyakrabban azt is, hogy nyilvánvalóan szükség van erre az árképzésre, mert különben csak kanbulik lennének a városban. Volt, aki arról beszélt, hogy ugyan hadd döntse már el egy hely, hogy kit mennyiért enged be. És persze voltak sokan, akik egyetértettek vele.

Mi is megkérdeztük Teczárt, hogy nem lehet-e pozitív diszkriminációként felfogni ezt, vagyis a nőknek lesz ettől jó és nem a férfiaknak rossz?

Szociológiailag azért nem jó, mert azokat a nemi szerepeket és beállítódásokat erősíti, hogy a férfiak azért járnak ilyen helyekre, hogy nőket szedjenek fel, és a szórakozóhely az ingyenességgel rendelkezésre bocsájtja őket. Vannak olyan fiúk, akik azt szűrik le, hogy ha fizetnek, akkor agresszívan nyomulhatnak

- válaszolta erre.

Minket azonban a leginkább az érdekelt, valóban lehet valami az ügyből és jöhet-e a nagy szexizmusper, vagy legalább szexizmusvizsgálat?

Nem a Dobozzal van baja

Az először is kiderült, hogy ha lesz is ilyen, nem az Alapvető Jogok Biztosa, hanem az Egyenlő Bánásmód Hatóság lesz ebben illetékes, valószínűleg oda irányítják majd tovább.

Teczár azt mondta, most már elhatározta, hogy továbbmegy, ha már ekkora híre ment a sztorinak. Azért szeretné egyébként, ha az alapjogi biztos foglalkozna ezzel, mert akkor általánosságban vizsgálnák ezeket az ügyeket, míg az EBH csak egyedi esetekre megy rá. “Senkit sem akarok beperelni, nem a Dobozzal van bajom, ezt sok szórakozóhely csinálja, jobban örülnék, ha nem precedens ügy lenne, hanem általános szabályozás születne.”

Az EBH jogtanácsosa, Gregor Katalin elmondta, hogy hivatalból csak állami szervekkel szemben indíthatnak eljárást, magántulajdonú gazdasági társaságok, például a szórakozóhelyek üzemeltetői ellen csak konkrét feljelentés után léphetnek. És bár sokszor fordultak már hozzájuk hasonló ügyben, legtöbbször vagy névtelenül, vagy pedig nevük elhallgatását kérve. Ez pedig kevés, konkrét panaszt megfogalmazó, nevét is vállaló feljelentő nélkül nem tudnak mit tenni.

Ésszerű indok

Volt olyan eset is, amikor vállalta volna névvel is a feljelentést, de akkor meg nem rendelkezett elég bizonyítékkal. Kell legalább egy tanú, aki látta a jegyvásárlást, és az sem árt, ha a sértett eltette a jegyet is. Ha nem ment be végül, csak felháborodva visszafordult, akkor elég a tanú is.

A jogtanácsos szerint egy ilyen ügyben amúgy megindítható az eljárás, de az elképzelhető, hogy a szórakozóhely a vizsgálat során kimentse magát. Ehhez az egyenlő bánásmódról szóló törvény egy pontja nyújthat kiskaput, ami szerint "tárgyilagos mérlegelés szerint az adott jogviszonnyal közvetlenül összefüggő, ésszerű indok" alapján lehet hasonló különbséget tenni egy szolgáltatásban. Azaz az EBH azt vizsgálná ekkor, hogy nem önkényes, hanem ésszerű indokok alapján döntöttek úgy a szórakozóhelyen, hogy a lányoknak olcsóbb a bejutás.

Na de mire mondhatja egy szórakozóhely üzemeltetője, hogy ésszerű indok volt? Ezt Gregor sem tudta megmondani, mivel még sosem volt hasonló vizsgálat Magyarországon.

Így megy ez a világban

Megkerestük a Dobozt is, ahol azt mondták, hallottak az ügyről, de nem akarnak nyilatkozni. Az ezer forintos belépő ára egyébként leiható a helyen.

A jelenség egyáltalán nem egyedi. A 444 szinte valamennyi munkatársa találkozott már hasonlóval a világ legkülönbözőbb részein, a Yahoo egyik saját gyakori kérdések-oldalán pedig szinte szó szerint a mostanihoz hasonló érvek és ellenérvek merültek fel. A különbség talán csak annyi, hogy itt előkerült a kolbászfesztivál kifejezés.

Ki Teczár Szilárd, a férfiak elnyomása elleni szabadságharcos?

  • Az ELTE diákja kommunikáció és szociológia szakon
  • 22 éves
  • A Magyar Narancs szerzője

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.