Minden, de tényleg minden Zuckerbergről és Budapestről

bulvár
2013 május 29., 20:46

Valamikor hétfőn délután érkezhetett Budapestre Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-tulajdonosa, a világ 66. leggazdagabb embere. Valószínűleg Pozsonyból jött felesége, Priscilla Chan társasgában. Budapestet cseh rendszámú Mercedes gépjárművel és két testőrrel járták be, aztán szerda kora délután elrepültek Boston felé. Zuckerberg és neje ismert budapesti felbukkanási helyeit a fenti térképen szedtük össze. Ennyit tudunk biztosan, és többet nem is nagyon fogunk. Egy ilyen gazdag ember sem magyarokkal, sem Magyarországgal úgy általában nem nagyon áll szóba. A Zuckerberg-invázió által felvetett roppant izgalmas kérdések közül azonban egy csomót meg tudunk válaszolni.

mark1

Mi a francot csinált Budapesten Mark Zuckerberg?????

Valószínűleg csak turistáskodott. Azt tudjuk biztosan, hogy egy hét alatt Európában volt Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is. Németországban és Lengyelországban találkozott politikusokkal, de azok nagy országok nagy piaccal. A többi országban viszont minden jel szerint tényleg csak nézelődött.

De biztosan nem akar dumcsizni Orbán Viktorral, vagy felvásárolni egy ígéretes magyar startupot?

Mark Zuckerberg biztos nem akart dumcsizni Orbán Viktorral. Jó lenne hinni abban, hogy Budapesten találta meg az új Instagramot, de az a helyzet, hogy még ha így is lenne, akkor sem ő utazna ide szerződést előkészíteni. Olyan öt százalék esélyt adnánk annak, hogy esetleg mégis szimatolt valamit magyar webes cégek körül, de igazából ezt is csak azért írjuk, hogy ne tűnjünk teljesen hülyének, ha jövő héten kipenget százmilliárd dollárt a Preziért vagy a privi.hu-ért.

És idejön két napra turistáskodni Budapestre? Annyi idő alatt nem is lehet látni semmit!

Az a helyzet, hogy számtalan turista tényleg csak ennyi időre jön Budapestre, és sokan éppen úgy, mint Zuckerbergék, tehát egy kelet-közép-európai túra részeként. Budapest nem olyan nagy város ám, ráadásul a látnivalók szinte mind a belvárosban vannak, tulajdonképpen gyalog is bejárható területen. Ez világosan látszik térképünkön is. Mivel nem érkezett Zuckerberg-észlelés Csepelről, feltételezhető, hogy ők is maradtak a legfontosabb látnivalóknál. Ráadásul van annak még egy oka, hogy miért ilyen kevés időre jött Zuckerberg Budapestre, aminek semmi köze ahhoz, hogy mennyire érdekes meseszép fővárosunk: az amerikaiknak tényleg nincs ennél több ideje. Az átlagos amerikai munkavállalónak egy évben 12 szabadnapja van, egy Zuckerberghez hasonlóan 29 éves fiatalnak még ennyi sem. És ne gondolja senki, hogy csak mert annyi pénze van, ő össze-vissza vakációzhat hónapokon át. Egyrészt minden jel arra mutat, hogy Zuckerberg imád dolgozni, másrészt nem valószínű, hogy a beosztottai elől lenne pofája több hetes nyaralásokra lelépni.

A Zucki azért ment a zsinibe, mert zsici?

Nem feltétlenül. A Dohány utcai zsinagóga Európa legnagyobbja a műfajban. A legtöbb nyugati turista fel is keresi, származástól függetlenül. Jól is teszik, az épület a maga nemében sokkal nagyobb szám, mint a Fővám téri vásárcsarnok vagy a Bazilika.

Hogy a fenében találták meg Zuckerbergék a menő budapesti éttermeket és szórakozóhelyeket, amik ráadásul olyan újak, hogy még egyik útikönyvben sincsenek benne?

zuckerberg2Például úgy, hogy Zuckerberg minden bizonnyal inkább az internetről tájékozódik, nem útikönyvekből. Illetve nem is ő, hanem aki az utazását szervezi. Ugyanis Mark Zuckerberg és kínai-vietnami neje utazását valaki egészen biztosan másodpercről másodpercre megtervezte. Valamelyik személyi asszisztensük személyi asszistense felvette a kapcsolatot egy nagyon gazdag emberekre specializálódott utazási irodával, elmondta, hogy egy 29 éves, magát fiatalnak és divatosnak képzelő, relatíve kozmopolita milliárdosnak kellene program Kelet-Európába, aztán 90 perc múlva kézhez is kapta a kész útitervet. Amit nyilván valami Magyarországon is jelen lévő partner segítségével raktak össze, aki pontosan tudja, mi 2013 májusának végén a jó étterem a magyar fővárosban. Aztán Mark Budapest felé tartva a kocsiban ránézett az emailjére, felolvasta Priscillának az estére számukra javasolt három-négy éttermet, majd ezek közül közösen kiválasztották a Spílert. Vagy nagyon összevesztek, és végül abban maradtak, hogy mivel Pozsonyban Priscilla választott éttermet, és az rossz volt, most Markon a sor.

Na de ha az Ankertben meg a Spílerben érzik jól magukat, akkor miért a Greshamben aludtak?

Mert a Gresham az egyetlen olyan szálloda Budapesten, ahol egy igazán gazdag ember hajlandó megszállni. A Kempinski meg a többi belvárosi ötcsillagos hotel üzletembereknek, Forma 1-es pilótáknak, rocksztároknak és a többi prolinak felel csak meg.

Miért a 444 számolt be először arról, hogy a csávó itt van Budapesten, és miért nektek volt először fotótok és videótok róla?

Mert őrületesen profik és szerencsések vagyunk, az olvasóink meg iszonyú jó fejek. Hétfő éjjel valamivel éjfél előtt szúrtunk ki a Facebookon egy jelentést arról, hogy Zuckerberg felbukkant a Spílerben. Ezt először nem akartuk elhinni, de amikor találtunk egy tweetet, amiben egy külföldi megfigyelő már valamivel korábban is budapesti észlelésről számolt be, már nem volt kétségünk. Megírtuk hát a fantasztikus hírt az újságunkba, és mivel mi voltunk az elsők a magyar médiában, mindenki ránk hivatkozva vette át az információt. Talán ennek köszönhettük, hogy egy drága olvasónk kedd délután fél kettőkor nekünk küldte el azt a képet, amit elsőként neki sikerült a Zuckerberg-házaspárról lőnie Budapesten. A szerkesztőségből riasztottuk a Lánchíd utcától nem túl messze járó fotósainkat-videósainkat, akik a helyszínre rohantak, és akkora mázlijuk volt, hogy egyből bele is botlottak a még mindig ott korzózó párba. Készítettek fényképeket és videót, a többi pedig már médiatörténelem és -legenda.

És akkor ti ilyen köcsög bulvárújság vagytok? Egyáltalán kit érdekel Mark Zuckerberg??? EZ NEKTEK HÍR???????

Ez hír, ráadásul nemcsak szerintünk. Ha egy tízes hírskálán szeptember 11. 10 pontos hír, Erőss Zsolték szerencsétlensége meg 8, akkor ez olyan 5,5-6. Legalábbis ezt mutatja a zuckerberges hírek olvasottsága. Egyébként meg Mark Zuckerberg nemcsak a világ egyik leggazdagabb embere, hanem találmányával alapvetően befolyásolja olvasóink mindennapjait, és egyébként is relatíve érdekes popkulturális- és médiasztár. Nem véletlenül készült róla játékfilm is. Nemcsak a trafikmutyi meg a többi lehangoló nyomiság hír, hanem ez is. De speciel mi szoktunk a lehangoló nyomiságokról is írni, csak most ilyen napunk volt, Kis szerkesztőség vagyunk nagy álmokkal, nem engedhetjük meg magunknak, hogy az ilyen sztorikat más írja meg.

Miért nem álltak szóba Zuckerbergék a magyar sajtó képviselőivel?

Miért, te szóba állnál?

És szerintetek nem a világ pofátlansága egy kedvesen andalgó fiatal pár vakációját megzavarni? Milyen fényt vet ez drága hazánkra???

Először is semmilyen fényt nem vet, máshol is így bánnak Zuckerberggel. De nem ez a lényeg, hanem hogy nem, egyáltalán nem pofátlanság. Aki ebben a világban el akar bújni, és ilyen sok pénze van, az el is tud bújni. A leghíresebb eset a világ harmadik leggazdagabb embere, a spanyol Amancio Ortega, a Zara tulajdonosa, akiről sokáig egyáltalán semmilyen fénykép nem készült. Zuckerberg nem ezt az utat választotta, rosszul öltözött, furcsa imidzse ugyanúgy része a saját legendája építésének, mint Steve Jobs esetében. Így ne csodálkozzon, ha időnként lefényképezik. Van azonban ennél egy fontosabb érv is. Mark Zuckerberg abból csinált 13,3 milliárd dollárt, hogy emberek adatait összegyűjtötte, aztán eladta. Aki az ő magánéletét szeretné védeni, az szerintünk egészen egyszerűen nem normális.

Nem fél attól Zuckerberg, hogy valami őrült a nyílt utcán agyonlövi? Akár a 444 munkatársai is bemoshattak volna neki egy jó nagyot!

Volt azért vele két testőr, akik a mi teljes szerkesztőségünket agyon tudnák verni, de fél kézzel és bekötött szemmel is. Valószínűleg a budapesti amerikai nagykövetség is tudott Zuckerberg érkezéséről, van azért ő annyira fontos polgára hazájának. Az nem biztos, hogy adtak mellé valami védelmet, de ez sem kizárt.

13,3 millárd dollár mennyi forintban?

2986691082976.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.